open-navfaktor-logo
search
Upali u kvart
Izraelska vojska srušila džamiju sjeverno od Zapadne obale
Izraelska vojska u četvrtak je srušila džamiju sjeverno od okupirane Zapadne obale, rekao je lokalni zvaničnik.
04.11.2021. u 12:38
get url
text

Suleiman Dawabsheh, šef lokalnog vijeća u Doumi, selu južno od Nablusa, rekao je da su okupacione snage upale u kvart Al-Shakara pretresajući džamiju.

- Srušena džamija je stara dvije godine i prostire se na 60 metara kvadratnih - rekao je Dawabsheh dodajući da je skoro 50 mještana iz susjedstva posjećuje radi obavljanja molitve.

Zvaničnik je rekao da je izraelska vojska srušila džamiju uz obrazloženje da je izgrađena na lokaciji klasifikovanoj kao područje bez dozvole.

Prema Sporazumu iz Osla između Izraela i Palestinske vlasti iz 1995. godine, Zapadna obala, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem), podijeljena je na tri dijela – područje A, B i C – s tim da je područje C pod administrativnom i sigurnosnom kontrolom Izraela sve dok se ne postigne sporazum s palestinskom stranom o konačnom statusu.

Dawabsheh je također napomenuo da su dva poljoprivredna objekta na jugu i zapadu grada srušena "sa ciljem da se ograniči urbano širenje sela Douma sa tri strane i da se napravi prostor za proširenje naselja."

Palestinsko Ministarstvo za vakufska i vjerska pitanja objavilo je saopštenje u kojem osuđuje rušenje džamije.

- Rušenje džamije u Doumi je novi zločin koji se dodaje zločinima okupacije nad svetim mjestima - navodi se u saopćenju.

U njemu je rušenje džamije opisano kao "jasan napad na sveta i vjerska mjesta za muslimane".

Na području C trenutno živi oko 300.000 Palestinaca, od kojih su velika većina beduini i pastirske zajednice koje pretežno žive u šatorima, karavanima i pećinama.

Prema Uredu Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), izraelske snage su od početka ove godine srušile najmanje 698 objekata u vlasništvu Palestinaca i raselile 949 Palestinaca sa područja C Zapadne obale i istočnog Al-Qudsa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.