open-navfaktor-logo
search
Bombardovanje
Izraelske snage ubile 104, ranile 760 Palestinaca u redu za humanitarnu pomoć
Najmanje 104 osobe su ubijene, a 760 je ranjeno u četvrtak kada su izraelske snage izvele napad na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć južno od grada Gaze.
29.02.2024. u 08:33
get url
text

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi, naveo je da je 104 ubijenih u napadu izraelske vojske, a 760 povrijeđenih.

Izjavio je da su ubijeni i ranjeni u izraelskom napadu prebačeni u bolnice na sjeveru Gaze.

- Zdravstveni timovi sa ograničenim resursima pokušavaju da pruže pomoć Palestincima sa teškim povredama - rekao je Qudra.

Stotine Palestinaca čekalo je da dobiju pomoć u blizini Dowar al-Nablusija, južno od grada Gaze, kada su se našli pod izraelskom vatrom, rekli su očevici.

Svjedoci su naveli da su izraelski vojnici također gađali medicinske timove i civile koji su nosili ranjene.

FOTO: AA

U Pojasu Gaze, koji ima oko 2,3 miliona stanovnika, vlada humanitarna katastrofa jer izraelska vojska nastavlja s napadima već 146 dana.

Mete izraelskih snaga su civilna naselja, bolnice, škole i skloništa u koja su se sklonili raseljeni Palestinci. Izraelske snage sprečavaju i dostavu humanitarne pomoći opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.