open-navfaktor-logo
search
Oslobođeni vojne službe
Izraelski ministar Gallant traži da i ultraortodoksni jevreji budu pozvani u vojsku
Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant izjavio je da ultraortodoksni jevreji (Haredi), koji su bili oslobođeni vojne službe, također treba da budu pozvani u vojsku zbog situacije koja je nastala nakon 7. oktobra.
28.02.2024. u 22:56
get url
text

Gallant je na konferenciji za novinare komentarisao javnu raspravu o izuzeću Hareda iz vojne službe.

- Nacionalna je dužnost preuzeti teret vojne službe. Svi segmenti društva treba da ponesu ovaj teret. Moramo postići konsenzus o regrutaciji i zato moramo angažovati i ultraortodoksne jevreje - rekao je.

Pozvao je premijera Benjamina Netanyahua da postigne kompromis o jednakosti u vojnoj službi.

Član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz također je izjavio da svi segmenti izraelskog društva treba da učestvuju u vojnoj službi i da je to "sigurnosna, nacionalna i društvena potreba".

Gantz je kazao da će on i ministar odbrane raditi na sveobuhvatnom zakonu o vojnoj službi u kojem će biti osigurano učešće cjelokupnog izraelskog društva.

Haredi je naziv koji se koristi za najkonzervativnij oblik ortodoksnog judaizma, često nazivanog izvana kao ultraortodoksni.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši gotovo 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.