open-navfaktor-logo
search
Odbačeni
Izraelski ratni kabinet odbacio Netanyahuove uvjete za pregovore s Hamasom
Izraelski ratni kabinet odbacio je dva uvjeta premijera Benjamina Netanyahua za nastavak pregovora s Hamasom o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre u Pojasu Gaze, izvještavaju lokalni mediji u ponedjeljak.
04.03.2024. u 14:10
get url
text

Kabinet je odbacio Netanyahuove preduvjete za nastavak pregovora s Hamasom, koji su uključivali spisak izraelskih zarobljenika u Pojasu Gaze, navodi izraelska javna televizija KAN.

Postavljanje takvog uvjeta na početku pregovora s Hamasom nije dobra ideja, smatraju u Vladi Izraela, sugerišući da bi se o ovom uvjetu moglo razgovarati na kraju pregovora, kao što je to učinjeno u prethodnom sporazumu, navodi emiter.

Ratni kabinet je također kritikovao Netanyahuov zahtjev da određeni broj Palestinaca bude oslobođen u zamjenu za svakog zarobljenog Izraelca.

- Nema razloga za ovaj korak, koji otežava pregovore - rekao je neimenovani informisani izraelski izvor za kanal.

Netanyahuov ured još nije komentirao medijske navode.

Tel Aviv trenutno procjenjuje da se u Pojasu Gaze nalazi 136 izraelskih talaca, dok Izrael drži čak 8.800 Palestinaca u svojim zatvorima, prema zvaničnim izvorima obje strane.

Hamas je objavio da je kao rezultat izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze ubijeno 70 izraelskih zarobljenika.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra. U izraelskim napadima na palestinsku enklavu do sada je ubijeno najmanje 30.534 ljudi, a povrijeđeno 71.920.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.