open-navfaktor-logo
search
Društvene mreže
Jasmina iz Sarajeva živi u Švedskoj: Djevojke u školu idu u minicama i psuju nastavnicima
Influenserica iz Sarajeva Jasmina Stambolić, koja već duže vrijeme živi u Švedskoj, otkrila je šta joj se tamo ne sviđa.
30.01.2024. u 14:32
get url
text

Objavila je video na TikToku i napomenula da iznosi isključivo svoje mišljenje i da ne mora značiti da svi imaju isto iskustvo kao ona.

- Poštovanje u školama ovdje ne postoji. Kao osoba koja je završila osnovnu školu i dvije godine gimnazije u Sarajevu, kada sam krenula u školu u Švedskoj, doživjela sam blagi šok - navela je.

Dodala je kako se ovo odnosi na osnovnu i srednju školu te da je na fakultetu druga priča.

- Ovdje u školi tokom nastave smijete žvakati, jesti, piti, imati kačket na glavi... Smijete oblačiti šta želite. Djevojke mogu doći u minićima, da im sve ispadne i naprijed i nazad. To nikog ne zanima, što je bilo jako čudno za mene. Ja sam u gimnaziji u Sarajevu nosila uniformu - ispričala je.

Također je spomenula kako u Švedskoj niko ne persira starije. Opisala je i "incident" iz škole.

- Bila je situacija u kojoj je jedna djevojka konstantno pričala. Nastavnik ju je opominjao i opominjao. Na kraju je njoj dosadilo da je on opominje, tako da je ona ustala, izderala se na njega, opsovala mu, uzela svoje stvari, otvorila vrata i izašla. Toliko je lupila tim vratima da mislim da je čitava škola odzvonila i nikom ništa - nastavila je.

Tvrdi da učitelji u Švedskoj nemaju nikakva prava.

- Ako ga želi izbaciti iz učionice, a dijete to ne želi, što će on? Ništa. Ne daj Bože da slučajno nekog uzmete za ruku i da mu kažete: "Izađi." Dere se: "Prijavit ću te, prijavit ću te. Udaraš me" - rekla je.

Istakla je i da je kriminal također jedan od ozbiljnijih problema u Švedskoj.

- U gradu u kojem ja živim nema toga puno, ali se događa u većim gradovima, kao što su Stockholm i Malmo, posebno u mjestima gdje ima mnogo ljudi koji su došli iz drugih zemalja - ispričala je. 

@stambolicjasmina Replying to @lamija ♬ original sound - Jasmina Stambolic

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.