open-navfaktor-logo
search
Iako je tužilac naredio
Javnost zgrožena: Djevojčicu s intelektualnim teškoćama silovao ujak, ljekari odbili izvesti pobačaj
Četrnaestogodišnjoj djevojčici s intelektualnim teškoćama, koju je silovao njen ujak, bolnice u Poljskoj odbile su napraviti pobačaj. 
27.01.2023. u 08:49
get url
text

Izazvalo je to zgražanje u javnosti u zemlji koja ima jedan od najstrožijih zakona u Evropi po pitanju izazvanog pobačaja, a koji je legalan isključivo u slučajevima krivičnih djela poput silovanja ili incesta te onda kad je ugroženo zdravlje žene.

Djevojčica, koja nije ni bila svjesna toga da je trudna, bila je žrtva krivičnog djela seksualnog zlostavljanja, no dvije bolnice u regiji Podlasje odbile su izvesti pobačaj. Ljekarima ju je odvela njena tetka koja im je pokazala dokumente tužioca u kojima se navodi da je četrnaestogodišnjakinja žrtva silovanja te da bi pobačaj u ovom slučaju bio legalan. Ljekari su je svejedno odbili.

Njena tetka kontaktirala je organizaciju za zaštitu reproduktivnih prava Federa, koji su djevojčicu odveli u Varšavu gdje su joj na siguran način napravili pobačaj.

- Ljekari u Varšavi nisu mogli shvatiti postupke svojih kolega iz Podlasja. Malo je reći da nisu imali suosjećanja. Nemamo riječi kojima bismo opisali svoje ogorčenje - naveli su iz organizacije Federa.

Ministar zdravstva je potvrdio da su dvije bolnice odbile postupiti po zakonu te da je pokrenuta istraga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.