open-navfaktor-logo
search
Rat
Jemen suočen s najvećom humanitarnom krizom u posljednjih 100 godina
Prema izjavama UN-ovih zvaničnika iz Fonda za djecu (UNICEF), u Jemenu svakih 10 minuta umire jedno dijete zbog bolesti od kojih se mogu zaštiti. Među djecom je zastupljena i neuhranjenost
06.11.2018. u 17:59
get url
text

Nakon što su pobunjeni Huti tokom 2014. godine preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom, a potom to pokušali učiniti i na nivou cijele zemlje, Jemen je postao poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Cijenu tog rata u najvećoj mjeri platili su civili, posebno djeca, piše Anadolu Agency (AA).

Usljed građanskog rata, hiljade stanovnika Jemena poginulo je, na desetine hiljada je povrijeđeno, a milioni stanovnika su suočeni s glađu.

Glavni grad Sana zauzet je u saradnji pobunjenika predvođenih šiitskim pokretom Huti i Kongresa kojeg vodi svrgnuti predsjednik Ali Abdullah Salih, nakon čega je u martu 2015. godine formirana Arapska koalicija od 10 zemalja koju predvodi Saudijska Arabija.

Ova koalicija formirana je na poziv legitimnog predsjednika Jemena Abdurrabua Mansoura Hadija. Iako je jemenski predsjednik obećao da će pobunjenička strana biti brzo pobijeđena, to se nije desilo, a područje zahvaćeno ratom se dodatno proširilo.

Takva situacija u Jemenu dodatno je otežala napore Ujedinjenih nacija (UN) da se između zaraćenih strana u zemlji dođe do dogovora. Sve strane su na nekin način onemogućile dostavljanje humanitarne pomoći civilima.

Prema podacima u UN-a, stanovnici Jemena danas su suočeni s najvećom humanitarnom krizom u svijetu, a izvještaji pokazuju da je u zemlji od početka građanskog rata poginulo ili ranjeno više od 15.000 civila.

Prema izjavama UN-ovih zvaničnika iz Fonda za djecu (UNICEF), u Jemenu svakih 10 minuta umire jedno dijete zbog bolesti od kojih se mogu zaštiti. Među djecom je zastupljena i neuhranjenost.

Zdravstveni sektor u Jemenu je, zbog rata, u potpunosti urušen, zbog čega je znatno otežana borba protiv kolere, difterije i drugih bolesti.

Navedeno je kako je ova zemlja suočena s najvećom humanitarnom krizom u posljednjih 100 godina. U državi s 29 miliona stanovnika, 22,2 miliona ljudi živi od humanitarne pomoći.

-U slučaju da se situacija u Jemenu ne promijeni, u narednim mjesecima bi oko 14 miliona civila zbog nedostatka hrane moglo biti suočeno s opasnošću smrti od gladi - istakao je glasnogovornik Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) Jens Laerke.

Organizacija Doktori bez granica i druge zdravstvene organizacije navode kako je početkom 2017. godine zabilježen prvi slučaj zaraze kolerom, a od tada do danas zabilježen je 1,1 milion slučajeva zaraze, od čega je 2.300 bilo sa smrtnim ishodom.

Jedan od velikih problema u Jemenu je i pad vrijednosti jemenskog rijala u odnosu na dolar, zbog čega je postalo značajno teško na tržištu pronaći i već ograničene količine hrane.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.