open-navfaktor-logo
search
Prvo oglašavanje
Jevgenij Prigožin: Pobuna Wagnera imala je za cilj...
Vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin izjavio je u ponedjeljak da jednodnevna pobuna njegovih Wagnerovih snaga nije imala za cilj da zbaci rusku vladu, nego da registruje protest zbog, kako je rekao, njenog neefikasnog vođenja rata u Ukrajini.
26.06.2023. u 20:30
get url
text

U svojim prvim javnim komentarima od okončanja pobune u subotu navečer, Prigožin je ponovio svoju čestu tvrdnju da je Wagner najefikasnija borbena snaga u Rusiji "pa čak i u svijetu", te da je osramotio jedinice koje je Moskva poslala u Ukrajinu 24. februara 2022.

Kazao je da je način na koji je grupa uspjela zauzeti južni ruski grad Rostov na Donu bez krvoprolića i poslati oružani konvoj na 200 km od Moskve svjedoči o efikasnosti njenih boraca.

- Prikazali smo majstorsku klasu, kao što je trebalo da bude 24. februara 2022. Nismo imali za cilj rušenje postojećeg režima i legalno izabrane vlade - kazao je on u 11-minutnoj audio poruci objavljenoj na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Prigožin je ponovio tvrdnju, koja za sada nije potkrijepljena dokazima, da je ruska vojska napala Wagnerov kamp projektilima, a zatim i helikopterima, ubivši tridesetak njegovih ljudi, i rekao da je to bio neposredan okidač za ono što je nazvao "marš pravde".

Wagner je zaustavio napredovanje prema Moskvi u trenutku kada je uvidio da će morati da se suprotstavi ruskim vojnicima koji su čekali, i da će krv neminovno biti prolivena, rekao je on, ponavljajući tvrdnju koju je iznio u subotu.

Prigožin, bivši bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina, naglasio je da Wagner nije prolio ni kap krvi na zemlju tokom marša prema sjeveru, ali da žali što su njegovi borci morali ubiti ruske vojnike koji su napali njihov konvoj iz helikoptera.

Također se ponovo požalio na vojnu naredbu kojom se sve dobrovoljačke jedinice, uključujući Wagnera, trebaju uključiti do 1. jula, stavljajući se pod kontrolu ruskog ministarstva odbrane.

Manje od dva posto Wagnerovih ljudi se prijavilo, dodao je Prigožin.

- Cilj marša bio je izbjeći uništenje Wagnera - rekao je on.

Na snimku, Prigožin se nije osvrnuo ni na jedno od pitanja koja se još odnose na sporazum postignut uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i kojim je pobuna okončana.

Kremlj je u subotu saopćio da sporazum uključuje odustajanje od krivičnog postupka protiv Prigožina i njegovo preseljenje u Bjelorusiju.

Prigožin, koji je posljednji put viđen u javnosti kako se vozi u terenskom vozilu iz Rostova na Donu u subotu navečer, nije rekao gdje se nalazio kada je snimio svoju izjavu, prenosi Reuters

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.