open-navfaktor-logo
search
Izvinjavao se u sudnici
Jezive Macanove prijetnje policajcu Plakaloviću: On se mora oteti, isjeći na komade, ja ću mu srce pojesti
"Čuj Srbin, a tako se zainatio. On mora nestati. Mora se oteti, mora se isjeći na komade. Ja ću mu srce pojesti".
27.03.2023. u 13:23
get url
text

Napisao je ovo u jedoj od poruka pronađenih u dešifrovanim Sky komunikacijama Aleksandar Macan, jedan od trojice optuženih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Poruka se odnosi na Miroslava Plakalovića, istražitelja krim-policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji je bio jedan od članova istražnog tima koji je radio na istrazi ubistva policajaca, a koji je danas svjedočio pred sarajevskim Kantonalnim sudom.

Plakalović, koji je inače iz Istočnog Sarajeva u vrijeme kada su ubijeni policajci Šehović i Vujinović, radio je s njima u Policijskoj upravi Novi Grad i bio je među prvima koji su došli na mjesto ubistva.

Kazao je da je sa ubijenim policajcima radio pet godina, te da je nakon njihovog ubistva "imao takav osjećaj kao da je on bio treći sa njima u vozilu", te da se tada zarekao da će njihove ubice "ganjati dok je živ". 

Tri osobe u crnom

Nakon ubistva odmah je bio raspoređen da obiđe šire mjesto događaja u pravcu gdje se udaljilo vozilo osumnjičenih, da provjeri ima li svjedoka i ima li kamera videonadzora.

U razgovoru sa građanima, kako je danas ispričao, svi su opisivali tri osobe, u crnoj odjeći sa kačketima, od kojih se jedna isticala po krupnoj tjelesnoj građi i visini i koja je, prema njihovim opisima, "čudno hodala". 

Optuženi Sava Marinković pitao je danas u sudnici policajca Plakalovića "da li on možda aludira na njega kada spominje tu krupnu osobu", na što mu je svjedok kazao: "Ne aludiram, ja mislim da si ti to bio".

Plakalović je dalje tokom svjedočenja kazao kako se u septembru 2019. godine na poziv tadašnjeg policijskog komesara sarajevske policije Nusreta Selimovića pridružio posebnom mješovitom istražnom timu koji je imao zadatak da radi istragu ubistva ispočetka.

Kazao je da su nakon analize svega dotad prikupljenog imali "dva dobra traga" - jedan je bio kriptovani telefon, a drugi su bili kontakti u vezi sa vraćanjem ukradenog vozila "seat leon". 

U međuvremenu su, kako je ispričao, dobili Sky podatke od EUROPOL-a, koje su analizirali, a uz pomoć kojih je identifikovao kriptu koju je koristio Aleksandar Macan.

Među razgovorima koje je danas iznio u sudnici, svjedok je naveo onaj između Macana i Aleksandra Nikolića, u kojem se Macan, koji je tada bio u bjekstvu u Španiji, zahvaljuje Nikoliću za novac koji mu je posudio za bjekstvo. U tom razgovoru, između ostalog, Macan govori Nikoliću: "Samo da prođe DNK i pobjeda". 

VEZANI TEKST - Istražitelj SIPA-e parafrazirao prepiske iz Skya: "Budala otresla i one policajce"

Iz tih razgovora, naveo je dalje svjedok, zaključili su i da "kako smo mi istraživali njih, oni su nas".

Naveo je, između ostalog komunikaciju u kojoj se Aleksandar Nikolić raspituje kod Srećka Trifkovića za njega.

U toj komunikaciji Nikolić pita Trifkovića "zna li drota Plakalovića", na što mu on odgovara da je "to onaj što mu je Đoka zapalio auto". Svjedok je danas kazao da mu je 2003. pod automobil postavljen eksploziv, te da se tada spekuliralo da to ima veze sa hapšenjem Đorđa Ždale, ali da nikad nije utvrđeno ko mu je i zašto postavio eksploziv pod auto. 

Trifković u tom razgovoru govori Nikoliću i "možeš misliti šta je 'poture' uradio, stavio kamere, ne može mu se prići autu". 

Nakon razgovora u kojem se Macan Božoviću, koji je, prema riječima svjedoka, šef optuženoj trojki, hvali kako je ukrao 600 auta i iznosi prijetnje na račun Plakalovića, Tužilaštvo KS odlučuje da ga povuče iz istrage tog slučaja.

Macan se danas u sudnici izvinio svjedoku zbog poruke u kojoj ga spominje, kazavši kako nije postojao nikakav plan da se on ubije, već da je to, kako je danas ustvrdio, "rekao u ljutnji, u afektu". 

- Nikad nisam planirao da mu naudim na bilo koji način i želim da se izvinim - rekao je danas Macan.

Svjedok je, međutim, kazao da je dobijao informacije da su se o njemu raspitivali, te "obilazili i izviđali", kao i da mu je jedan školski drug, koji je blizak kriminalnim krugovima, rekao da se "opasni tipovi raspituju za njega". 

Svjedok je danas kazao da je nakon što je izašao iz istrage ovog slučaja, nastavio raditi na Sky predmetima, te da je zahvaljujući ovom predmetu i pokrenuta cijela priča oko Sky-ja.

- Svi što ih sada hapse neka znaju da ih hapse Adis i Davor i svi što će biti uhapšeni neka znaju da će ih uhapsiti Adis i Davor - kazao je, između ostalog, Plakalović. 

VEZANI TEKST - Ubistvo policajaca: Ko je Bruce Lee, ko debela svinja; kako su istražitelji povezali crni "seat", Sky telefon i optužene

Prije njega svjedočila su još dva pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, a čije je svjedočenje prekinuto prošli put zbog lažne dojave o bombi u Sudu.

Svjedoci Admir Šalaka i Edin Grabovica su, manje- više ponovili ono što se ranije moglo čuti od drugih istražitelja u ovom slučaju. 

Govorili su o načinu na koji je "upraćeno" kretanje telefona sa kriptovanom komunikacijom, a koji je doveden u vezu sa dva odlaska u Grude kod Miroslava Čepe (19. oktobra i 19. novembra 2018. godine), koji je svjedočio da su prvi put kod njega boravili Sava Marinković, Marko Trifković i treća osoba koja se predstavila kao "Macan" ili "Mačak", dok je drugi put to bio Marko Trifković sam. 

Šta je nađeno u "golfu" 

Također, telefon je, a što su ranije potvrdili i drugi svjedoci, lociran u Lukavici nakon ubistva Miloša Ostojića, i to na mjestu događaja, u bolnici Kasindo, kao i u kući ubijenog Ostojića. Prema podacima dobijenim od MUP-a RS-a u kući Ostojića u to vrijeme je boravio Sava Marinković. 

Telefon je također uoči pravoslavnog Božića lociran u Hilandarskoj i Spasovdanskoj ulici u Lukavici, gdje se, prema podacima koje je tada imala policija , skrivao Marko Trifković, koji je tada bio u bjekstvu.

Istragom je utvrđeno da je u tom periodu njegova tadašnja djevojka, a sadašnja supruga, od prijateljica uzela ključ stana u Hilandarskoj ulici na broju 28, kako bi tamo boravila sa Trifkovićem. 

Na tvrdnju Trifkovićevog advokata Dražena Zubaka da je ona taj ključ vratila odmah sutradan, svjedok Grabovica je kazao da je to "previše slučajnosti". 

Advokati optuženih Bojan Veselinović i Duško Tomić pitali su danas svjedoke u vezi sa automobilom "golf", čiji pokušaj krađe je bio u toku kada su naišli ubijeni policajci.

Veselinović je policajca Šalaku pitao da li je to vozilo prolazilo kroz službene evidencije kao vozilo koje ima "štek", na što je on kazao da mu to nije poznato.

Tomić je svjedoka pitao da li je vidio fotodokumentaciju vozila i "je li mu išta poznato u vezi droge", na što je svjedok kazao da nije. 

Tomić je i svjedoka Grabovicu pitao da li mu je poznato šta je pronađeno u "golfu", na što je on također odgovorio odrično. 

Suđenje će biti nastavljeno 4. aprila. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.