open-navfaktor-logo
search
Američki predsjednik
Joe Biden: Bolnice u Gazi treba zaštititi
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden izjavio je večeras da bolnice u Pojasu Gaze trebaju biti zaštićene, javlja Anadolija.
13.11.2023. u 23:03
get url
text

Biden je u društvu prve američke dame Jill Biden u kompleksu Bijele kuće prisustvovao inauguraciji inicijative za istraživanje vezano za zdravlje žena, a tom prilikom je na upit novinara iz Ovalnog ureda komentirao situaciju u Pojasu Gaze i izraelske napade na tamošnje bolnice i domove zdravlja.

- Kao što znate, ne ustežem se od izražavanja zabrinutosti zbog aktuelnih dešavanja. Moje nade i očekivanja su da bude manje intruzivnih akcija u odnosu na bolnice i u kontaktu smo s Izraelcima - kazao je Biden.

Biden je kazao da ima nade, ali da bolnice treba štititi.

Pod izgovorom da palestinska grupa Hamas koristi bolničke komplekse, Izrael danima izvodi žestoke napade na bolnicu Al-Shifa u Gazi, a iz Hamasa odbacuju te izraelske optužbe.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na društvenoj mreži X je ranije napisao da je situacija u bolnici Al-Shifa katastrofalna i da bilježi dramatičan porast smrtnih slučajeva pacijenata. On je naveo da zbog nedostatka, vode, goriva, struje i lijekova ta bolnica više nije u stanju pružati bolničke usluge.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.