open-navfaktor-logo
search
Kandidat demokrata
Joe Biden optužio Donalda Trumpa da je Ameriku pretvorio u "bojno polje"
Joe Biden, demokratski kandidat za Bijelu kuću, optužio je u Donalda Trumpa da je Sjedinjene Američke Države pretvorio u "bojno polje", obećavši da će, pobijedi li na izborima u novembru, učiniti sve kako bi "izliječio rasne rane".
02.06.2020. u 21:03
get url
text

- Smrt 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu "poziv na buđenje" za našu zemlju, "za sve nas" - rekao je bivši potpredsjednik Baracka Obame u govoru u Philadelphiji.

Ovo je prvi put od sredine marta da Joe Biden (77) napušta svoju saveznu državu Delaware, gdje je bio u karantinu zbog pandemije koronavirusa.

Ubistvo Georgea Floyda, koje su snimili prolaznici, koji se ugušio jer mu je policajac koljenom prikliještio vrat, potaknulo je demonstracije diljem SAD-a koje su negdje prerasle u nerede.

Joe Biden je u više navrata osudio nasilje, ali je u utorak optužio Donalda Trumpa (73) da je "pretvorio zemlju u bojno polje podijeljeno zbog starih neprijateljstava i novih strahova".

- Misli da će mu podjela pomoći da pobijedi na predsjedničkim izborima 3. novembra - rekao je demokrat koji je u prednosti u anketama.

Joe Biden kritizirao je rastjerivanje mirnih protesta suzavcem i zvučnim bombama u ponedjeljak uvečer kako bi se Donaldu Trumpu omogućilo da izvede "komunikacijski poduhvat" dolaskom pred crkvu u blizini Bijele kuće s Biblijom u ruci.

- Gledajući taj prizor s pravom možemo zaključiti da predsjednika više zaokuplja vlast nego načela. I da je više zainteresiran da udovolji strastima svoje baze nego potrebama onih o kojima bi trebao voditi brigu. Ne trebamo biti naivni. Volio bih da mogu reći da će mržnja koja je došla s Donaldom Trumpom, s njime i nestati. No nije tako. To se neće dogoditi. Američka historija nije bajka sa sretnim završetkom - priznao je Biden.

Želeći se jasno distancirati od republikanskog milijardera, američkim biračima dao je obećanje:

- Neću manipulirati strahom i podjelom. Neću raspirivati žeravicu mržnje. Nastojat ću izliječiti rane koje naša zemlja odavno nosi, a neću se njima koristiti u političke svrhe. Došlo je vrijeme da se naša zemlja uhvati ukoštac sa institucionalnim rasizmom - dodao je Biden pozivajući Kongres da već ovog mjeseca "počne istinsku reformu policije".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.