open-navfaktor-logo
search
Kosmodrom Vostočni
Jong-un se sastao sa Putinom: Rusija vodi "svetu borbu", uvijek podržavamo odluke ruske vlade
Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se danas sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.
13.09.2023. u 08:48
get url
text

Iz Kremlja je navedeno da su se Putin i Kim sastali na kosmodromu Vostočni, modernom postrojenju za svemirsko lansiranje u regiji Amur na ruskom Dalekom istoku.

Kim, kojeg je Putin dočekao u bazi, zahvalio je ruskom predsjedniku što ga je pozvao u Rusiju uprkos njegovom zgusnutom rasporedu. Navodeći da je posjeta održana na važan datum za Sjevernu Koreju, Putin je rekao:

- Veoma mi je drago što vas vidim. Ovi važni događaji su 75. godišnjica osnivanja Republike, 70. godišnjica Velikog rata za nezavisnost, i 75. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Lideri su obišli objekte nove baze i pregledali radionicu za montažu raketnog nosača kompleksa "Angara", te lansirne komplekse.

Tokom Putinovog i Kimovog obilaska objekata, predsjednik Ruske federalne svemirske agencije (Roskosmos) Jurij Borisov i generalni direktor Operativnog centra za svemirsku infrastrukturu Nikolaj Nesterčuk održali su prezentaciju.

Kim je na područje gdje se nalazi kosmodrom Vostočni stigao specijalnim vozom.

FOTO: Press služba Kremlja/AA

Nakon obilaska u svemirskoj bazi, čelnici dviju zemalja obavili su razgovore uz učešće njihovih delegacija.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-Un izjavio je u srijedu da su odnosi s Rusijom prvi prioritet za njegovu zemlju. Zahvalio je ruskom kolegi na toplom prijemu i pohvalio ulogu i dostignuća Rusije u istraživanju svemira.

Kim je rekao da rusko-sjevernokorejsko prijateljstvo ima "duboke korijene" i da je Sovjetski Savez odigrao "veoma važnu ulogu u oslobađanju zemlje", saopćio je Kremlj.

- A sada su odnosi sa Ruskom Federacijom prvi prioritet za našu zemlju. Siguran sam da će naš zajednički sastanak biti još jedan trenutak da naše odnose podignemo na novi nivo - rekao je Kim.

Istakao je da Rusija vodi "svetu borbu" kako bi odbranila svoj državni suverenitet i sigurnost od hegemonističkih sila.

- Uvijek smo podržavali i podržavamo sve odluke predsjednika Putina, kao i odluke ruske Vlade. Također se nadam da ćemo uvijek biti zajedno u borbi protiv imperijalizma i za izgradnju suverene države - rekao je sjevernokorejski lider.

Ruski predsjednik je napomenuo da moraju razgovarati i o ekonomskoj saradnji i humanitarnim pitanjima.

Vostočni je prvi ruski civilni kosmodrom. Nalazi se u Amurskoj oblasti u blizini grada Ciolkovskog. Izgradnja je počela 2012. godine, a prvo lansiranje iz Vostočnog izvedeno je 2016. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.