open-navfaktor-logo
search
Jasna osuda
Jordan će Izraelu uputiti reakciju na racije i kršenja prava u džamiji Al-Aksa
Jordan je objavio da diplomatskim kanalima Izraelu uputiti reakciju na racije i kršenja prava u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu), prenosi Anadolija.
18.04.2022. u 18:56
get url
text

Kako navodi jordanska državna televizija Al-Memleke, ministar vanjskih poslova Ayman Safadi o ovom pitanju je govorio u državnom parlamentu.

- Izraelski ambasador u Ammanu, Amir Weissbrod, pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova. Međutim, u tom momentu nije bio u Ammanu. Otpravnik poslova izraelske ambasade danas će biti pozvan u Ministarstvo kako bi prenio našu snažnu poruku u kojoj osuđujemo izraelsku praksu u džamiji Al-Aksa - kazao je Safadi.

VEZANI TEKST - Jevrejski radikali ušli u Al-Aksu, izraelska policija rastjerivala i tukla Palestince nakon sabah-namaza

Kralj Jordana Abdulah II pozvao je jučer Izrael da „poštuje historijski i pravni status quo u al-Aksi i da prestane sa nezakonitim i provokativnim postupcima.

Tenzije na palestinskim teritorijama u porastu su otkako su izraelske snage u petak izvršile raciju u kompleksu Al-Akse, kada su povrijeđene stotine vjernika.

Jučer je više od 700 jevrejskih doseljenika nasilno ušlo u kompleks Al-Akse pod jakom policijskom zaštitom kako bi proslavili praznik Pesah, koji je počeo u petak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.