open-navfaktor-logo
search
Saopćio Biden
Još jedan težak udarac za Putina: Amerika zabranila uvoz ruske nafte i gasa
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zabranio je uvoz nafte i gasa iz Rusije.
08.03.2022. u 17:31
get url
text

- Riječ je o potezu koji smo usaglasili s našim saveznicima, a svjesni smo da naši evropski partneri taj korak možda ne mogu pratiti, budući da ne proizvode toliko nafte kao SAD. Ovo će biti novi snažan udarac za Putina, mi naprosto nećemo plaćati njegov rat - poručio je Biden.

Priznao je kako će i Amerikanci u određenoj mjeri osjetiti posljedice ovog poteza.

- Cijenu toga ćemo osjetiti i ovdje u SAD-u. Rekao sam da ću biti iskren s američkim narodom od početka. Kad sam prvi put govori o tome, rekao sam da će obrana slobode koštati. Koštat će nas i u Sjedinjenim Državama. Republikanci i demokrati to jednako razumiju i jasni su oko toga da to moramo učiniti - rekao je Biden.

Naglasio je kako je Amerika osigurala Ukrajini više od milijardu dolara pomoći za odbranu zemlje od ruske invazije. 

- Pošiljke oružja za odbranu svakodnevno stižu u Ukrajinu iz SAD-a. Također, pružamo humanitarnu potporu ukrajinskom narodu - istakao je Biden.

Nema sumnje da će ovo biti veoma jak udarac režimu ruskog predsjednika Vladimira Putina i ekonomiji države koja je 24. februara napala suverenu susjednu Ukrajinu. 

Inače, prema riječima Scotta Berriera, šefa Odbrambene obavještajne agencija SAD-a, Rusija je u agresiji na Ukrajinu dosad izgubila između 2000 i 4000 vojnika.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.