open-navfaktor-logo
search
Posvjedočila doktorica
Julian Assange je opsesivno i neprekidno gledao Praljkovo samoubistvo
Julian Assange, najpoznatiji svjetski zviždač koji u londonskom zatvoru čeka odluku o izručenju SAD-u, povjerio je doktorici koja ga je obilazila dok se nalazio u Ambasadi Ekvadora kako je pretjerano, neprekidno i pasionirano gledao samoubistvo ratnog zločinca, generala HVO-a Slobodana Praljka u sudnici UN-ovog suda u Haagu.
25.09.2020. u 22:22
get url
text

Dr. Sondra Crosby to je izjavila na saslušanju o izručenju suosnivača WikiLeaksa.

Assange je optužen je sa špijunažu protiv Sjedinjenih Američkih Država gdje mu prijeti 175 godina zatvora jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Afganistanu.

Doktorica Cosby posvjedočila je kako je Assange vidljivo propadao i mentalno i fizički od oktobra 2017. godine pa do zadnje od njene ukupno četiri posjete.

Crosby je inače profesorica medicine na Medicinskom fakultetu u Bostonu.

Pred sudom je izjavila kako je prilikom posjete u februaru 2018. godine Assange po prvi put iznio razmišljanja o samoubistvu, odnosno o tome je ozbiljno razmišljao te je u tu svrhu pretjerano gledao samoubistvo generala HVO-a i HV-a Slobodana Praljka koje se dogodilo par mjeseci ranije.

Rekla je da se "gospodin Assange činio vrlo opsjednut ovim", a čak je i "zaustaviljao zamrznutu scenu i analizirao čovjekovo lice" dok se ubijao.

Svjedokinja je bila angažovana na procjeni učinaka života u Ambasadi Ekvadora u vrijeme kada je on tamo boravio oko pet i po godina. Rekla je da on "sigurno opisao simptome depresije, PTSP-a".

- S vremenom, kad sam ga ponovno posjetila, primijetila sam kako njegovo mentalno stanje opada. Opisivao je sve više simptoma depresije, poremećaja spavanja, lošeg raspoloženja, nesposobnosti koncentracije, noćnih mora i drugih psiholoških tegoba. Govorio je kao da je mrtav. Bio je plačljiv i molio je za pomoć. Okidač samoubistva bilo bi izručenje SAD-u gdje je smatrao da mu je život nepodnošljiv - ispričala je svjedokinja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.