open-navfaktor-logo
search
Može pomoći
Kako izbjeći zavisnost od kockanja i kockati se u granicama normale?
Da biste izbjegli sve rizike koje kockanje donosi sa sobom i sigurno se kockali, važno je da znate kako da sami sebi postavite ograničenja.
16.03.2023. u 15:01
get url
text

Prije nego što počnete da se kockate na balkan casino sajtu, morate da imate plan koliko vremena i novca ćete potrošiti. A da biste prestali da se kockate, trebalo bi da se držite podalje od mjesta ili situacija koje izazivaju vaše potrebe za kockanjem. Ako ne znate kako - ovaj tekst će vam u tome pomoći.

Razumijevanje rizika povezanih sa kockanjem i kako ih svesti na minimum

Veoma je važno znati sve rizike povezane sa kockanjem i kako ih svesti na minimum. Prva stvar je da umijete da se kockate odgovorno. To znači da nikako ne bi trebalo kockati više od iznosa koji možete priuštiti da izgubite. Također, bi trebalo da napravite limit i da ga se pridržavate. Na taj način možete da izbjegnete prekomjerno igranje igara. Štaviše, uvijek morate biti u toku sa kvotama uključenih u bilo koju igru. Što bolje poznajete ove kvote, manje ćete gubiti - ali zapamtite da nikada ne postoji nikakva garancija za uspjehom. Kocka je nepredvidiv hobi, a hajmo u ostatku teksta vidjeti i zašto.

Finansijski savjeti za ljude koji imaju tendenciju da se previše kockaju

Prvi korak ka prestanku prekomjernog kockanja je da shvatite da imate problem. Može biti teško, ali je važno za vaše zdravlje i vaše finansije. Kada to prihvatite, treba preduzeti neke konkretne korake kako biste sebi pomogli da prestanete sa kockanjem.

Prva stvar koju treba da uradite je da ograničite svoj budžet. To znači da morate da odredite maksimalan iznos koji želite da potrošite na kockanje mesečno - i da se pridržavate tog budžeta. Takođe bi trebalo da razmotrite mogućnost zatvaranja vašeg onlajn naloga u potpunosti.

Također bi trebalo da razmislite o drugim aktivnostima koje vam mogu pomoći da više ne želite da se kockate – kao što su sport ili hobiji poput slikanja ili muzike. Ove aktivnosti će vam donijeti pozitivno iskustvo i pomoći će vam u boljem mentalnom zdravlju umjesto negativnih iskustava koja se često javljaju kod kockanja. Trebalo bi i da otvoreno razgovarate sa prijateljima i porodicom o svojim problemima – oni vam mogu pomoći u teškim periodima, dok vas njihova podrška može motivisati da ne dozvolite da kocka obuzme vaš život.

Koji su načini da se pruži pomoć onima koji imaju zavisnost od kockanja?

Postoji nekoliko načina da se pruži pomoć onima koji imaju zavisnost od kockanja. Kao prvo, mora se voditi računa o podršci onima koji imaju problem sa kockanjem. Dobra ideja je razgovarati sa njima o njihovim problemima i dati im priliku da podijele svoje misli i osjećanja. Važno je da ih saslušate bez osuđivanja i kritike.

Pored toga, može biti od pomoći podsticati osobu da potraži stručnu pomoć od terapeuta ili drugog zdravstvenog radnika koji može pomoći u liječenju zavisnosti od kockanja. Postoje i razne organizacije koje su specijalizovane za tretiranje zavisnosti od kockanja, uključujući, na primjer, udruženja anonimnih kockara i druge. Ove organizacije često nude besplatno savjetovanje, kao i grupe za podršku ljudima zavisnih od kockanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.