open-navfaktor-logo
search
Nemirno na Drini
Kako se dijeli novac u FSBPK: Za školu fudbala koju vodi sin Muhidina Raščića više nego za FK Goražde
Fudbalski savez Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prošle godine podijelio je klubovima 60.777 KM za razvoj omladinskog fudbala u sezoni 2021/22.
22.02.2024. u 19:14
get url
text

VEZANI TEKST - Ništa novo u FSBiH: Admir Raščić na okupljanje reprezentacije pozvao sina

Kako saznajemo, novac je odlukom Izvršnog odbora osiguran iz Fudbalskog saveza BiH, a trebao je biti raspoređen klubovima za mlađe kategorije. U BPK Goražde pomoć je dobilo osam klubova.

Prema izvještaju koji se pojavio u javnosti, najviše je dobila Škola fudbala Pro - 8.947 KM, a dalje slijede: FK Goražde (8.801 KM), NK Kolina (7.823 KM), NK Azot (7.823 KM), FK Radnički (6.845 KM), FK Jahorina (6.845 KM), NK Drina (6.845 KM) i BKB Berič (6.845 KM).

Raspodjela novca izazvala je revolt kod pojedinih kolektiva. Posebno kod Sportskog fudbalskog kluba Libero Goražde, iz kojeg navode da posljednjih deset godina nisu dobili ni marke, uprkos činjenici da u svojim redovima imaju više od 300 djevojčica i dječaka uzrasta od pet do 17 godina.

- Kao što sam mogao vidjeti u finansijskom izvještaju koji je izašao u javnost, to je za sezonu 2021/22, a koji je u FSBiH dostavljen 5. februara ove godine. U njemu piše da je nekoliko fudbalskih klubova i školi fudbala iz BPK Goražde krajem prošle godine dobilo novac za razvoj omladinskog fudbala. SFK Libero nije dobio nikad ništa od FSBPK, pa ni ovaj put. S tim da mi redovno izmirujemo obaveze prema Savezu. Godišnja članarina nam je 800 KM, plus članarine igračica, i to dođe godišnje blizu 2.000 KM.

SFK Libero sa djevojčicama i dječacima broji oko 320 članova. Okupljamo oko 60 djevojčica uzrasta od šest do 17 godina, jer nam kadetska selekcija nastupa u Premijer ligi BiH. Imamo više od 260 dječaka od pet do 15 godina. Međutim, otkako je osnovan klub, od 2014. godine, nikada nismo dobili ni marku od FSBPK. Prinuđeni smo da igramo omladinsku ligu Kantona Sarajeva jer pionirska liga u BPK postoji samo na papiru.

Malo me iznenadila činjenica da je ovom posljednjom podjelom jedna Škola fudbal Pro, koja ima 20-ak dječaka, dobila oko 8.900 KM - kazao je Senad Hubjer, predsjednik SFK Libero, za Faktor, a na pitanje ko vodi tu škola, odgovorio je:

- ŠF Pro vodi Admir Raščić, mislim da je on i osnivač i predsjednik i trener. Sin Muhidina Raščića (član Izvršnog odbora FSBiH i predsjednik FSBPK, op. a.). Oni su dobili najveći dio finansijskih sredstava prema ovoj posljednjoj podjeli. Ne znam kako je bilo prije jer nisam imao uvid u to, ali čuo sam neke priče da su i ranije dobijali.

VEZANI TEKST - Nije Žikina, ali je dinastija: Raščiću zamjena igrač RB Salzburga

Malo je iznaneđujuće da SFK Libero koji okuplja više od 300 djevojčica i dječaka nije dobio ništa iako imamo svoje fudbalske terene sa umjetnom travom u rasadniku i to je poznati dječiji sportski centar u Goraždu, ali i BiH jer nam dolaze razne ekipe iz svih dijelova naše zemlje. Organizujemo razne turnire, igramo ligaške utakmice, gdje naše kadetkinje igraju PLBiH... A nikad od FSBPK nismo dobili ni jednu marku.

Žalosno je što živimo u ovakvoj državi, ali Bože moj. Valjda će se nekad ispraviti i ovo. Ali malo je nade - kazao je Hubjer.

Hubjer je iznio je još nekoliko informacija koje su povezane sa raspodjelom novca, uz naglasak da su pojedini klubovi, među kojima je i Azot, dobili novac, a da nemaju omladinski pogon.

- Također, dobio sam informaciju da je NK Azot dobio novac, iako znamo da ovaj klub nema nikako omladinske kategorije. To je novac za razvoj omladinskog fudbala, a oni nemaju ni jednu djevojčicu ni dječaka koji se aktivno bave fudbalom. Imaju samo seniorsku ekipu, koja je igrala u Drugoj ligi Centar i ispala je u Kantonalnu ligu u kojoj igraju četiri kluba. To su ljudi penzioneri koji imaju 45 i više godina i koji se rekreativno bave fudbalom igrajući tu ligu. I oni su dobili novac za razvoj omladinskog fudbala, što je malo iznenađujuće. Ili Berič... Ni oni nikako nemaju djevojčica i dječaka, imaju samo klubove koji nastupaju u Kantonalnoj ligi - ispričao nam je Hubjer.

Kontaktirali smo i Amira Dragolja, predsjednika NK Azot, kako bismo provjerili da li ovaj klub ima omladinske kategorije.

- Mi imamo Školu fudbala NK Azot. Ta djeca idu na turnire i takmiče se regularno. Škola funkcioniše već godinu i po - kazao je Dragolj, a na pitanje gdje se djeca takmiče, odgovorio je:

- Turnirski. A imamo pionire NK Azot koji igraju pionirsku ligu BPK. Škola fudbala NK Azot broji 46 djevojčica i dječaka.

Kontaktirali smo i Sinana Subašića, predsjednika BKB Berič i člana Izvršnog odbora FSBPK, ali nam je kazao kako ima posla, te da ga nazovemo poslije. Nakon toga se nije javio na naš poziv.

Kako je novac raspodijeljen, pokušali smo provjeriti kod Zafira Kajevića, sekretara FSBPK Goražde, ali je on kazao kako ne može davati nikakve informacije i da se javimo predsjedniku Muhidinu Raščiću.

VEZANI TEKST - Fudbal nam tone sve dublje, a čelnici FSBiH "love u mutnom": Najvažniji su snaha i sinovi 

U srijedu smo zvali i Raščića. Prvo nam je rekao da je na dženazi, a potom pitao zbog čega ga zovemo. Na pitanje da li je FSBPK klubovima podijelio 60.777 KM, odgovorio je potvrdno.

- Za 22/23, griješite, ne znate - prekinuo nas je Raščić, iako u izvještaju piše da je novac za sezonu 2021/22.

Pitali smo Raščića na osnovu kojih kriterija je novac podijeljen, ali odgovor nismo dobili.

- Nemoj me ispitivati, na dženazi sam - kazao je Raščić i prekinuo vezu.

Pokušali smo ga kontaktirati kasnije, ali se nije javio na naš poziv do objavljivanja teksta. Ukoliko bude raspoložen da objasni kako je novac podijeljen i na osnovu čega je Škola fudbala Pro, koju vodi njegov sin, dobila najveći "finansijski kolač", Faktor će rado objaviti njegovo objašnjenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.