open-navfaktor-logo
search
O razvoju i ciljevima
Kandidati za njemačkog kancelara održali drugu debatu
Kandidati za poziciju njemačkog kancelara Olaf Scholz (SPD), Armin Laschet (CDU/CSU) i Annalena Baerbock (Zeleni) održali su drugu televizijsku debatu uoči opštih izbora 26. septembra
13.09.2021. u 11:15
get url
text

Kandidati su odgovarali na pitanja o trenutnom razvoju i budućim ciljevima, a debatu su vodili Maybrit Illner i Oliver Kohr.

Upitan o mogućim koalicijama, Laschet je rekao da definitivno neće voditi koalicijske razgovore sa Strankom ljevice i Partijom Alternativa za Njemačku (AfD).

- Demokratske stranke trebale bi međusobno razgovarati. Borimo se da budemo prva stranka - rekao je.

Baerbock je naglasila da imaju mnogo zajedničkog sa SPD-om, posebno na društvenom polju. Ona je rekla da će razgovarati o koaliciji sa svim demokratskim strankama i da imaju oprečne statove sa strankom Ljevice po pitanjima poput vanjske politike i unutrašnje sigurnosti.

Scholz je rekao da će ljudi odlučiti kako će izbori proći te da radi na tome da SPD dobije snažan mandat.

- Ko god želi vladati Njemačkom mora imati jasne stavove. Ona/on mora biti za transatlantsku saradnju. Ona/on mora reći da je NATO neophodan za našu sigurnost i mora biti za snažnu Evropsku uniju - izjavio je Scholz.

Laschet je rekao da najveća prijetnja demokratiji dolazi od ekstremne desnice. Baerbock je također naglasila da će joj prioritet biti borba protiv rasizma.

Sva tri kandidata složila su se da je pitanje digitalizacije hitno za novu vladu.

Nakon 16 godina na vlasti, kancelarka Angela Merkel krajem ovog mjeseca napušta politiku, a njen konzervativni blok CDU/CSU izabrao je Armina Lascheta, pragmatičnog umjerenog političara, koji će ih voditi na izborima.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.