open-navfaktor-logo
search
Susret parlamentaraca
Kandidatski status za BiH u toku naredne godine
Članovi Evropskog parlamenta u toku susreta sa čelnicima oba doma PSBiH istakli kako se nadaju da izbori neće usporiti evropski put BiH
30.08.2018. u 18:15
get url
text

Predsjedavajući Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić i Safet Softić razgovarali su danas u Sarajevu s delegacijom Evropskog parlamenta, članova Grupe poslanika Evropske narodne partije (EPP).

Evropski parlamentarci, koje je predvodio potpredsjednik Grupe poslanika EPP-a Andrey Kovatchev, izrazili su nadu da predstojeći opći izbori u BiH, kao i proces formiranja vlasti nakon izbora, neće imati značajan uticaj na proces evropskih integracija BiH.

Članovi Evropskog parlamenta pozvali su vodeće političare u BiH da učine napore kako bi BiH u ovom sazivu Evropskog parlamenta i Evropske komisije, odnosno do kraja juna 2019. godine, dobila status kandidata za članstvo u EU.

Član delegacije Evropskog parlamenta i izvjestilac za BiH Cristian Dan Preda upoznao je članove kolegijuma oba doma PSBiH da je jučer predstavio nacrt najnovijeg izvještaja za BiH u kome, kako je rekao, ima pozitivnih elemenata.

Preda je izrazio nadu da će BiH naredne godine dobiti kandidatski status, te upozorio na činjenicu da još uvijek nije formiran Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), kao zajedničko tijelo PSBiH i Evropskog parlamenta propisano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH ukazali su na činjenicu da proces evropskih integracija predstavlja ključan faktor za postizanje političke stabilnosti u BiH, od čega, kako su upozorili, u dobroj mjeri zavisi i stabilnost zapadnog Balkana, kao i EU.

Naglašeno je da BiH što brže treba dobiti kandidatski status i sustići susjedne zemlje u regionu koje su otvorile veliki dio poglavlja u pregovorima sa EU, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Uz osude svakog akta nasilja nad novinarima, delegacija evropskih parlamentaraca sugerirala je da ključne političke partije u BiH uoči općih izbora postignu sporazum o zaštiti novinara i slobode govora i medijskog izvještavanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.