open-navfaktor-logo
search
Postigli smo cilj
Kantić: Tešanjski sajam ostvario rezultate iz rekordne 2019. godine
Poslije dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, jučer je u Tešnju počeo 16. međunarodni sajam privrede Tešanj 2022, koji je na 5.000 zatvorenog te 10.000 kvadratatnih metara otvorenog prostora, na lokalitetu DC Carina Kraševo-Tešanj, okupio oko 300 domaćih i stranih izlagača. 
22.09.2022. u 10:53
get url
text
Semir-Kantić
Semir-Kantić

Predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah - Tešanj, Semir Kantić, ističe kako su ove godine samo nastavili gdje su stali.

Svi prostori, kako vanjski tako i unutrašnji, podvlači Kantić, popunjeni su pa su i ove godine, iako je globalna kriza zbog pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, kao organizatori ovog sajma, koji će trajati do 24. septembra, više nego zadovoljni.

- Uspjeli smo ostvariti rezultate koje smo imali 2019. godine, a te godine je za Udruženje privrednika i tešanjski sajam bila rekordna. Ove godine imamo više od 300 izlagača, a očekujemo oko 10.000 - 15.000 posjetilaca. Ove godine, za razliku od prethodnih godina, imamo značajni broj predstavnika stranih kompanija - kazao je Kantić.

Osim izlagača iz zemalja regiona Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, svoje proizvode izlažu iz Njemačke, Poljske, Španije, Italije, Belgije, Nizozemske, Turske, SAD-a, Japana.

- Ostvarili smo zadane ciljeve sa ovim sajmom. I više smo nego zadovoljni - kaže Kantić.

Udruženje privrednika BC Jelah – Tešanj, ističe on, datira još od kraja proteklog rata, kada je formirano kao trgovačka zadruga.

- Grupa tadašnjih privrednika odlučila je da napravi jednu vrstu banke za kompanije i firme koje su tada, odmah iz rata, startale. Ali, 2001/2002. godine, Udruženje je poprimilo svoj trenutni oblik i sada okupljamo 220-250 kompanija s prostora općine Tešanj, ali i iz drugih općina, jer članice mogu biti sve kompanije iz BiH, samo da prihvate naš statut - pojašnjava Kantić.

Kako je ocijenio, tešanjska privreda je u prvom polugodištu ostvarila izvoz od oko 480 miliona KM, a najznačajnije i najveće članice tog udruženja su Grupacija HIFA Oil, koja ima oko 20 sestrinskih firmi, zatim MADI, AS, Prevent…

- Imamo veliki broj kompanija koje na godišnjem nivou ostvaruju promet od oko 1,5 milijardi KM. Budućnost Udruženja i organizovanja sajmova je, kao što vidim, svijetla. Očekujemo da će sajam iduće godine biti na većem prostoru, sa većim brojem izlagača, s većim brojem i medija koji će biti tu prisutni. Tako da, kao i uvijek u Tešnju, razmišljamo na veliko - podvlači Kantić.

Navodi kako još uvijek nisu u okviru udruženja raspravljali o novom, većem sajamskom prostoru, ali kaže da uvijek postoji opcija da ostvare snove o vlastitom izložbenom prostoru. To je nešto čemu će svakako težiti u budućnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.