open-navfaktor-logo
search
Izbori u SAD-u
Karčić: Balkan kao regija već odavno nije fokus američke politike
Ukoliko predsjednik Trump bude ponovo izabran, nastavit će se vođenje haotične ad hoc vanjske politike koja će jedino pristalicama aktuelnog predsjednika imati smisla.
02.11.2020. u 16:30
get url
text

Svima ostalima neće. Ukoliko bude izabran Joe Biden, može se očekivati povratak normali u Bijeloj kući pa samim tim i u vanjskoj politici - kazao je za Fenu profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Hamza Karčić, komentirajući predsjedničke izbore u SAD-u, posebno u kontekstu odnosa prema regionu zapadnog Balkana, naročito BiH.

Karčić navodi da povratak normali znači uvažavanje saveznika i jačanje transatlantskih veza.

Po njegovim riječima, bilo bi značajno da Bidenova administracija pruži veću podršku ubrzanom procesu pristupa BiH NATO-u.

Govoreći o dokumentu "Vizija za odnose Amerike i BiH" koji je Biden objavio, Karčić navodi da je taj dokument namijenjen bosansko-američkoj zajednici i ima za cilj da podstakne njihov izlazak na izbore i podršku Bidenu.

U suštini, dodaje on, taj dokument podsjeća ove glasače šta je Biden kao senator učinio sve za BiH, te iskazuje Bidenovu podršku putu BiH ka EU i NATO.

- Fokus Bidenove administracije bio bi prvenstveno na borbi protiv koronavirusa te obnovi američkog društva i ekonomije. Tokom kampanje Biden je naglašavao da se bori da "vrati dušu Americi." U vanjskoj politici to bi bilo ulaganje napora i resursa u obnovi savezništava urušenih u protekle četiri godine - kazao je Karčić.

Po njegovim riječima, Balkan kao regija već odavno nije fokus američke politike i tako će i ostati. Kaže da se američka politika prema ovoj regiji vodi na nivou pomoćnika državnog sekretara (Assistant Secretary of State) za Evropu i Evroaziju. Tako da treba obratiti pažnju na imenovanje na ovu poziciju u slučaju Bidenove administracije. 

Upitan koji kandidat, prema dosadašnjim pokazateljima, ima više šansi da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD-u, Karčić navodi da ankete pokazuju prednost Joe Bidena.

- Ta prednost nije pretjerano velika kada se uzme u obzir kakve je sve negativne posljedice pogrešan pristup borbi protiv koronavirusa aktuelne administracije ostavio. Treba naglasiti da su predizborne ankete od izbora 2016. izgubile kredibilitet i sada treba imati rezerve prema anketama. Istakao bih predviđanje profesora Allana Lichtmana s Američkog Univerziteta u Washingtonu. Ovaj američki stručnjak je razvio model predviđanja na osnovu tzv. "13 ključeva" i u proteklim decenijama je uspješno predvidio ishode svih predsjedničkih izbora. Među rijetkima je predvidio izbor Donalda Trumpa, ali i impeachment. Profesor Lichtman je objavio da predviđa pobjedu Joe Bidena - kazao je na kraju Karčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.