open-navfaktor-logo
search
Ubijen u atentatu
Ko je bio Shinzo Abe: Jedan od najmoćnijih ljudi savremenog Japana, Trumpov prijatelj...
Bivši japanski premijer Shinzo Abe, jedan od najmoćnijih poslijeratnih vođa zemlje, ubijen je u petak u napadu vatrenim oružjem dok je govorio tokom kampanje u Nari, blizu Osake, saopćila je javna televizija NHK.
08.07.2022. u 22:04
get url
text

VEZANI TEKST - Snimljen trenutak atentata: Upucan bivši japanski premijer, ljekari mu se bore za život

Dugogodišnja figura u japanskoj politici, 67-godišnji Abe, kratko je bio premijer u razdoblju od 2006. do 2007. godine prije nego što se ponovo vratio na tu dužnost od 2012. do 2020. godine. Njegova Liberalno-demokratska stranka desnog centra dominirala je japanskom politikom od svog osnivanja 1955. godine.

Do trenutka kada je podnio ostavku zbog bolesti u augustu 2020, Abe je postao premijer modernog Japana s najdužim stažem, piše New York Times. Njegov mandat premašio je mandat njegova djeda Nobusuke Kishija, koji je vodio Japan od 1957. do 1960. godine; njegov otac, Shintaro Abe, također je služio kao glavni sekretar kabineta, što se smatra drugom najmoćnijom pozicijom u zemlji.

Abe je nastojao transformirati japansku naciju, zaštićenu američkim nuklearnim kišobranom i vezanu pacifističkim ustavom, u asertivniju i međunarodno angažiraniju silu. Također je pokušao revitalizirati stagnirajuću japansku ekonomiju, koja je izgubila svoju poziciju najveće azijske ekonomije između njegova dva mandata.

Njegov prvi kratki premijerski mandat pokvario je skandal, a više uspjeha u preusmjeravanju nacionalnog pravca ostvario je nakon povratka na vlast 2012. godine. Ekonomska politika koju je provodio, nazvana "Abenomika", bila je zamišljena kao šok terapija za stagnirajuću ekonomiju. Abeova strategija "tri strijele" pozivala je na kombinaciju monetarnog popuštanja - za što je uspio dobiti podršku Japanske centralne banke - povećanu državnu potrošnju i druge ekonomske promjene s ciljem okončanja više od dva desetljeća izgubljenog rasta.

Rasprava o tome je li strategija uspjela nije riješena, iako je doneseno nekoliko strukturnih promjena, a ciklus hiperniske inflacije nastavljen.

Abe je izgradio dugogodišnji sigurnosni savez Japana sa SAD-om, ali odnosi s najbližim japanskim susjedima bili su zategnuti tokom njegova mandata. Abe je ojačao nacionalističku desnicu svojom posjetom kontroverznom svetištu Yasukuni, koje, između ostalog, odaje počast ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata. Također, donio je zakone koji su omogućili japanskim snagama samoodbrane da se bore zajedno sa saveznicima u inostranstvu - potez je to koji je uznemirio Južnu Koreju i razbjesnio Kinu.

VEZANI TEKST - Shinzo Abe preminuo u bolnici

Bivši premijer imao je dugogodišnje ambicije da izmijeni i japanski ustav. Konkretno, vidio je član 9, kojim se odriče rata i zabranjuje vojska, kao prepreku Tokiju da preuzme ulogu koja priliči regionalnoj sili. No uprkos svojim značajnim političkim vještinama, Abe nije prikupio dovoljnu podršku za održavanje referenduma potrebnog za promjenu ovog temeljnog dokumenta.

Abe je posebno njegovao blisko prijateljstvo s predsjednikom Donaldom Trumpom dok su njih dvojica bila na dužnosti. Bio je prvi strani čelnik koji se sastao s Trumpom nakon izbora 2016. i prostro crveni tepih tokom predsjednikove državne posjete Japanu 2019.

Trump je postao prvi strani čelnik koji se susreo s novim japanskim carem Naruhitom i zauzeo mjesto uz ring na prvom sumo turniru nove imperijalne ere, a pobjedniku je uručen posebno izrađen "Trump Cup".

Abeov nasljednik Yoshihide Suga podnio je ostavku nakon nešto više od godinu dana obnašanja dužnosti, u odlasku koji je ubrzalo njegovo naveliko kritizirano upravljanje pandemijom. Aktualni čelnik Japana Fumio Kishida izabran je kao premijer zemlje uz Abeovu prešutnu podršku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.