open-navfaktor-logo
search
Merkelina miljenica
Ko je nova šefica Evropske komisije: Ginekologinja koja ima sedmero djece
Von der Leyen slovi kao prisna saradnica Angele Merkel, a njena je porodica u svoj dom primila izbjeglicu iz Sirije
03.07.2019. u 08:35
get url
text

Njemačka demokršćanka Ursula von der Leyen koja je dobila podršku da dođe na čelo Evropske komisije, političarka je s bogatim iskustvom na čelu nekoliko njemačkih ministarstava, a rođena je i u političkoj porodici, njen otac je bio poznati političar Ernst Albrecht.

Rođena je 1958. upravo u Briselu gdje je njen otac, kasniji premijer savezne pokrajine Donja Saska Ernst Albrecht, obnašao visoke funkcije u Evropskoj ekonomskoj zajednici i Evropskoj zajednici, pretečama EU-a.

Von der Leyen je od 1977. do 1980. studirala ekonomiju na uglednoj London School of Economics. Nakon povratka u Njemačku, buduća ministrica studirala je medicinu nakon čega je doktorirala i specijalizirala ginekologiju. Godine 2015. su se pojavile optužbe da je prepisala veći dio svog doktorata.

Nakon istrage zaključeno je da doktorat "sadrži greške", ali je mogla zadržati doktorsku titulu. Godine 1986. se udala za ljekara i potomka poznate porodice tekstilnih industrijalaca, Heika von der Leyena, s kojim ima sedmero djece.

Politici se posvetila relativno kasno, 1990-ih godina. Na saveznu političku scenu je došla 2005, kada ju je novopečena kancelarka Angela Merkel dovela na mjesto ministrice porodice. U drugom kabinetu Merkel, Von der Leyen je obnašala mjesto ministrice rada, a 2013. je preuzela ministarstvo odbrane.

Von der Leyen slovi kao prisna saradnica Angele Merkel, a neko vrijeme se nalazila i u igri za glavnog sekretara CDU-a. Konzervativnim krugovima je bila trn u oku i zbog svoje podrške izbjegličkoj politici Angele Merkel. Sama porodica Von der Leyen je u kuću primila jednog izbjeglicu iz Sirije.

Analitičari je zbog dobrog poznavanja svih triju glavnih EU jezika i iskustva u NATO-u smatraju podobnom kandidatkinjom za mjesto čelnice Evropske komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.