open-navfaktor-logo
search
Izričit po pitanju migracija
Ko je novi austrijski kancelar Karl Nehammer koji je Kurza zamijenio i u stranci
Nakon političkih previranja austrijska vladajuća Narodna partija izabrala je ministra unutrašnjih poslova Karla Nehammera da preuzme dužnost lidera i stranke i zemlje.
05.12.2021. u 09:53
get url
text

Nehammer će biti treći izbor stranke za kancelara u posljednjih nekoliko sedmica, nakon što je Sebastian Kurz podnio ostavku u oktobru.

Podsjećamo, Kurz je pod istragom nakon što je umiješan u korupcijski skandal.

U četvrtak je podnio ostavku na mjesto lidera stranke što je navelo njegovu zamjenu na mjestu kancelara da kaže da će i on podnijeti ostavku.

Alexander Schallenberg je rekao da je uvjeren da državom treba da upravlja ista osoba kao i lider vladajuće stranke. Narodna stranka (ÖVP) je u koaliciji sa Zelenima, koji su povukli svoju podršku Kurzu kada su tužioci rekli da su otvorili istragu o njemu, piše BBC.

Nehammer je kazao novinarima da mu je ukazana velika čast i privilegija.

VEZANI TEKST - Kurz: U potpunosti napuštam politiku

On je rekao da vlada treba "jasno da kaže šta je neophodno kada je riječ o pitanju azila i migracija, te kada je u pitanju sigurnost austrijskog naroda".

Bivši generalni sekretar ÖVP-a, 49-godišnji Nehammer izgradio je reputaciju kao izričitog po pitanju migracija tokom obnašanja funkcije ministra unutrašnjih poslova, u skladu s Kurzovim stavom o tom pitanju.

Inače, kako piše politico.eu Nehammer je bio jedan od najistaknutijih kriznih menadžera u Austriji od početka pandemije COVID-19, koja je nedavno primorala zemlju na još jedno zatvaranje dok se uposlenici hitne pomoći bore sa prilivom pacijenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.