open-navfaktor-logo
search
Predate Tužilaštvu
Ko su Naida Mehanović i Ajša Ramić koje je SIPA-e uhapsila zbog trgovine ljudima
Ajša Ramić iz Visokog i Naida Mehanović iz Sarajeva su uhapšene u policijskoj akciji "Tin" zbog sumnje da su se bavile trgovinom ljudima.
01.06.2023. u 14:29
get url
text

Ramić i Mehanović su po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). 

Pripadnici SIPA-e su u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova KS i Zeničko-dobojskog kantona pretresli stambene i poslovne objekte koje se dovode u vezu sa Ramić i Mehanović. Nakon što su ispitane u SIPA-i predate su u nadležnost Tužilaštva KS koje je ovaj predmet otvorilo 2023. godine.

Prema nezvaničnim informacijama, Mehanović i Ramić su uhapšene u okviru akcije na suzbijanju trgovine ljudima, a sve u vezi s navođenjem djevojaka na prostituciju.

Naida Mehanović bivša je predsjednica Vijeća mladih Kantona Sarajevo. Na proteklim Općim izborima bila je kandidatkinja za Skupštinu Kantona Sarajevo na listi koalicije "Država" Mirsada Hadžikadića i Senada Šepića.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mehanović Naida (@slatko_od_duda)

Nju je Općinski sud u Sarajevu prije nekoliko godina osudio na dvije godine zatvora uvjetno, s rokom kušnje od pet godina, a zbog krivičnog djela neovlašteno optičko snimanje.

Proglašeni su krivim što su Hasanović sa namjerom posjedovao i prikazivao audiovizuelni materijal i fotografije pornografskog sadržaja sa maloljetnom osobom, a Naida Mehanović da je sa namjerom takav materijal posjedovala, rasparčavala i prikazivala drugim osobama.

Presudu je potvrdio i Kantonalni sud u Sarajevu.

S druge strane, Ajša Ramić je, prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz septembra prošle godine, zajedno sa Merjem Mirsadom Veladžić sa Floride desecima bh. građana uzela oko 140 hiljada dolara za američke vize.

Poslovne partnerice su tvrdile da sarađuju sa Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini (BiH) i da u ime građana apliciraju za ubrzani proces dobijanja viza. Zauzvrat su od klijenata tražile pasoše i uplate od oko pet hiljada dolara kako bi im ugovorile termine za intervjue u Ambasadi.

No, novinari CIN-a su otkrili da Veladžić i Ramić nisu ni sarađivale ni komunicirale sa službenicima Ambasade, a klijentima su davale falsifikovane dokumente, a vraćele im pasoše tek nakon mjesec dana na njihovo insistiranje. Članovi 14 porodica sa kojima su novinari razgovarali kažu da im je saradnja sa ovim ženama donijela razočarenje i sramotu. Neki od njih su bili jako zabrinuti zbog mogućnosti zloupotrebe njihovih dokumenata koje su davali

Također, nakon što je CIN razotkrio ulogu Ramić u prevarama sa američkim vizama, čitaoci su posvjedočili kako ih je ova pravnica iz Visokog i ranije izigrala lažnim posredovanjem.

Ramić su klijenti i saradnici prijavili policiji i tužilaštvu najmanje pet puta tokom prethodne dvije godine, uglavnom zbog prevara.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je dvaput odlučilo da neće pokretati istragu dok je Federalna uprava policije (FUP) ugrozila istragu po trećoj prijavi, nezakonito uzevši dokaze. Na drugim prijavama tužioci i dalje rade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.