open-navfaktor-logo
search
Šta ćemo saznati
Ko su "strani režiseri i domaći izvođači" u presudi Novaliću i drugima?
Fadil Novalić, bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine, danas se oglasio nakon što je sinoć prvobitno u medijima bliskim HDZ-u a potom i u drugima, objavljeno da je Apelaciono vijeća Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo prvostepenu presudu Suda BiH u kojoj su optuženi u predmetu "Respiratori" osuđeni - Novalića na četiri godine zatvora, Firet Hodžić na pet i Fahrudin Solak na šest godina zatvora. Jelka Milićević, bivša ministrica finansija, oslobođena je.
27.01.2024. u 13:16
get url
text

VEZANI TEKST - Novalić o presudi: Strani režiseri i domaći izvođači su grubim gaženjem pravde doveli ovaj proces do kraja

- Strani režiseri i domaći izvođači su grubim kršenjem prava i gaženjem pravde doveli ovaj proces do kraja - naveo je između ostalog Novalić danas, uz najavu da će narednih dana iznijeti sve informacije kojima raspolaže u vezi ovog, kako kaže, montiranog procesa.

Bivši premijer Novalić i ranije je u više navrata tvrdio da je proces protiv njega montiran a to su tvrdili i njegovi advokati. Vrlo često se u tom kontekstu spominjala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu na čelu s ambasadorom Michaelom Murphyjem. Utjecaj te ambasade na pravosuđe je čak i tokom izricanja prvostepene presude Novaliću i drugima spomenuo i sudija Branko Perić, koji nije bio za osuđujuću presudu i koji je tada pročitao svoje izdvojeno mišljenje, a zbog čega je kasnije protiv njega pokrenut disciplinski postupak koji je na kraju obustavljen. 

Sudija Perić tada je spomenuo i medijsku hajku u slučaju "Respiratori" a koja je, prema njegovim riječima, bila usmjerena na sudije i na optužene. 

VEZANI TEKST - Novalić: Murphy se patološki bavi sa mnom, uložili ste milione u media planove i opet ste morali izvršiti državni udar

Braniteljica Fadila Novalića, advokatica Vasvija Vidović, u više navrata je spominjala miješanje stranih diplomata u ovaj sudski proces a o tome je govorila i u završnim riječima u Sudu BiH kada je spomenula "nevidljive sile". Po izlasku iz sudnice Vidović je novinarima obrazložila: 

- Ja sam te sile i imenovala tamo i duboko sam razočarana miješanjem političara koje sam nabrojala čak imenom i prezimenom, predstavnike stranaka, korištenjem cijelog ovog predmeta sa političkim ciljem u predizborne svrhe i nažalost miješanje međunarodne zajednice, ambasada, to je nezamislivo u organizovanim državama poput SAD-a i Velike Britanije da se miješaju u predmet koji je u toku - kazala je Vidović.

Dodala je kako je to "najveći mogući presedan", te da, "kada je riječ o stranim diplomatama i predstavnicima međunarodnih organizacija, prvo što im se kaže ovdje je zabrana miješanja u određene procese".

VEZANI TEKST - Vidović: Slučaj "Respiratori" korišten je u predizborne svrhe, miješanje ambasada je presedan

Vidović je tada u sudnici nabrojala niz medijskih napisa o "respiratorskoj mafiji", "pljački građana u vrijeme pandemije" te spomenila izjave političara poput tadašnjeg predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, a sadašnjeg člana Kolegija Zastupničkog doma BiH. Potom je spominjala izjave Dragana Čovića da "nabavka respiratora ima obilježje organizovanog kriminala". Zatim predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića.

Navela je i tvrdnje u medijima analitičara Žarka Papića, SDP-ovca, čija je supruga Ranka Ninković-Papić, nakon formiranja vlasti bila angažirana u kabinetu Duške Jurišić (Naša stranka) u Vijeću ministara. Papić je izjavljivao da su "respiratori organizovani kriminal, a Novalić je u centru toga", a slične izjave davali su i Čavara, Čović i Konaković.

Vidović se tada u sudnici osvrnula i na angažman Almira Badnjevića iz Verlaba, kojeg je Naša stranka nagradila mjestom direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH. On je učestvovao u verifikovanju respiratora te je na TV-u javno govorio "da respiratore uključite na bolesnike pluća bi im eksplodirala", podsjetila je Vidović. Podsjetila je i na tekst u kojem tadašnji premijer KS Edin Forto i šef Naše stranke izjavljuje da "treba zabraniti upotrebu malina respiratora", zatim na predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, sadašnjeg premijera FBiH, da je govori kako su "pojedinci iz SDA zaradili na nabavci respiratora"...

VEZANI TEKST - Advokat Mulahalilović: Ako su stranci tražili kaznu za Novalića, to je najteži udar na demokratiju

- Oni imaju pravo komentirati određene pojave i procese do određene granice, ali nikako unaprijed osuđivati i to je teklo različitim pravcima sve do izbora. To će ostaviti gorak utisak za mene i kada je riječ o međunarodnoj zajednici - kazala je Vidović i to je bila samo jedna od izjava u kojima je advokatica ukazivala da se postupak u slučaju "Respiratori", osim u sudnici, vodi i na političkom terenu uz asistenciju ili čak primarnu ulogu stranih diplomata u BiH. 

No riječi sudije Perića prilikom izricanja presude Novaliću i drugima nedvosmisleno su ukazivale na to da sudije u Sudu BiH nisu potpuno lišeni pritisaka i utjecaja u slučaju donošenja ove presude. 

Perić se u sudnici osvrnuo i na, kako je kazao, "medijski teror koji vlada već dvije godine i kojem su izloženi optuženi i Sud u ovom i još jednom predmetu".

Kazao je da bi se to u demokratskom svijetu smatralo ometanjem pravde i bilo kažnjeno.

VEZANI TEKST - Šokantne tvrdnje Bećirovića: Jedan ambasador traži hapšenje Novalića da bi formirali vlast!

Kako je dalje kazao, centar je u jednom dnevnom listu, a da međunarodni zvaničnici, koji nas uvjeravaju da nas podržavaju u izgradnji nezavisnog pravosuđa i vladavine prava, umjesto da reagiraju na podrivanje Suda BiH, Američka ambasada prošle godine dvojicu tužilaca koji vode ovaj predmet proglašava "herojima".

- Ja ne znam čak ni šta to znači, ali to može izazvati različita tumačnja u javnosti. Ne vjerujem da nam je to potrebno.

Da li je potrebno miješanje izvršne vlasti druge zemlje, to je pitanje na koje vi možete odgovoriti. Trebalo bi da neko i o tome razmisli jer ako je ovo praksa, nema tu ni pravde ni vladavine prava - kazao je tada Perić.

Kako je javnosti poznato, Ambasada SAD-a je još u toku trajanja postupka "Respiratori" na svojoj web stranici objavila saopćenje o tužiocima "herojima mjeseca", što je tumačeno kao pritisak na sud da donese osuđujuću presudu. 

VEZANI TEKST - TI o slučajevima Respiratori, Memić, Sarajlić...: Krivična djela kojih nema u zakonu, dokazi upitnog kvaliteta, utjecaj medija...

To je objavljeno u augustu 2022. iako se, kako je u sudnici prilikom završnih riječi navela i advokatica Vidović, u to vrijeme u predmetu nije dešavalo ništa bitno. U objavi Ambasade je navedeno da je "COVID-19 dao prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva, a da su tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić odbili da to ignoriraju". Time su, kako je istaknula, bez ikakve ograde iz Američke ambasade presudili optuženima i proglasili ih krivim, iako je u toku bilo suđenje u ovom predmetu.

August mjesec je ujedno bilo i vrijeme kada se predizborna kampanja u BiH "zahuktavala" a Ambasada SAD-a je odlučila baš tad proglasiti "herojima mjeseca" tužioce koji postupaju u predmetu "Respiratori" Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića. 

Podsjetimo, nikakva "pljačka javnih sredstva", kako je Ambasada navodila, u ovom slučaju nije dokazana. Sva trojica, Novalić, Hodžić i Solak, su osuđeni za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a Solak i za krivotvorenje službene isprave.

VEZANI TEKST - Novalićev govor iz sudnice: Ko su grupa "Gacko je čudo", šta je otkrila "zalutala" poruka, u kakvom su projektu tužioci

Na kraju je Perić pitao i da li je slučajnost da se jedan medij upliće u sudske slučajeve na jedan ovako, kako je naveo, krajnje neprofesionalan i primitivan način?

Sudija Perić tada nije imenovao medij(e), ali svima koji su pratili ovaj slučaj jasno je o čemu se radi. 

Ko su "strani režiseri i domaći izvođači" o kojima Novalić govori saznat ćemo u narednim danima kada će on, kako je i sam najavio, mnogo šta obznaniti javnosti. 

U nastovku video i podsjećanje na izdvojeno mišljenje prilikom prvostepene presude u slučaju "Respiratori". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.