open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava u DZKS
Kolege se žale da ih mobinguje, a Spahić odgovara: Nemam vremena za pitanja sa političkom konotacijom
Redakciji Faktora obratilo se nekoliko uposlenika Javne ustanove Doma zdravlja Kantona Sarajevo (DZKS) požalivši se na ponašanje svog kolege Ademira Spahića, glavnog tehničara u ovoj ustanovi. Spahić je i predsjednik Upravnog odbora JU DZKS, kao i član Kriznog štaba Kantona Sarajevo.
15.09.2021. u 08:58
get url
text

"Saslušavanje" po kancelariji 

- Njegovo ponašanje se prema pojedinim ljudima može nazvati mobingom. Uglavnom prijeti ljudima svojim položajem u Upravnom odboru, to što je član Kriznog štaba u Vladi KS, ako mu se ne sviđa njihovo mišljenje. "Saslušavao" je ljude u svojoj kancelariji, udarile mu silne funkcije u glavu. Jednog našeg kolegu je pozvao na razgovor, čovjek je od njegovog nastupa doživio stres, a pred penziju je, zbog čega je odlučio da protiv Spahića podnese prijavu disciplinskoj komisiji. Da li je Komisija to ikada razmatrala, ne znamo. Prema mnogima se bahato i prepotentno ponaša. Tražio je i da mu se da veća kancelarija, ne znamo zašto, ali udovoljeno mu je - ispričali su nam.

Na sve ovo zatražili smo komentar Ademira Spahića.

- Molim za konkretna argumentirana pitanja sa dokazima kako bih vam mogao odgovoriti na ista. Na pitanja koja imaju konotaciju političke, provokativne prirode, koja su neutemeljena dokazima, ne želim da odgovaram, niti imam vremena za to - odgovorio nam je Spahić.

U JU Dom zdravlja smo upitali da li je razmatrana prijava koja je protiv Spahića podnesena. Odgovor smo dobili nakon dužeg vremena i ne od tada akutelnog vršioca dužnosti direktora Amele Kečo, već iz kabineta novog direktora Abela Baltića.

U DZKS analizirali upit i objasnili put do prijave 

- Na ponovno postavljeno pitanje o ponašanju Ademira Spahića analizirali smo vaš upit te vas u tom smislu obavještavamo o sljedećem. Pokretanje disciplinskog postupka regulisano je Pravilnikom o radu, unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i plaćama radnika JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Naime, svi oni koji smatraju da postoji povreda radne obaveze i prava kod bilo kojeg uposlenika JU Dom zdravlja KS, dužni su isto prijaviti i dostaviti valjane činjenice koje prijavljuju, a ustanova postupiti u skladu sa spomenutim pravilnikom - "objasnili" su nam, ali konkretan odgovor na naše pitanje koje smo ponovili, nisu nam dali. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.