open-navfaktor-logo
search
Rezultati kontrola
Koliko je Porezna uprava FBiH izrekla novčanih kazni, može li firma koja je na sudu poslovati...
U periodu januar-februar 2021. godine Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) izvršila je ukupno 1.016 kontrola. Zbog utvrđenih nepravilnosti podnesen je 591 prekršajni nalog, s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1.102.045 KM, saopćeno je Faktoru u PUFBiH. 
28.03.2021. u 08:50
get url
text

Kada je u pitanju prošla godina, Porezna uprava FBiH je izvršila ukupno 5.659 kontrola. Zbog utvrđenih nepravilnosti podneseno je 3.095 prekršajnih naloga, s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 5.975.305 KM.

Pred toga, u 2020. godini u postupcima prinudne naplate doneseno je ukupno 4.833 rješenja o naplati poreznih obaveza iz novčanih sredstava i ukupno 1.642 rješenja o obustavi platnih transakcija preko računa poreznih obveznika.

VEZANI TEKST - Porezne prijave obveznici mogu dostaviti putem pošte

Za prva dva mjeseca tekuće godine, odnosno u periodu od 01.1. do 28.2.2021. godine, u postupcima prinudne naplate doneseno je 1.470 rješenja o naplati poreznih obveza iz novčanih sredstava i 208 rješenja o obustavi platnih transakcija preko računa poreznih obveznika, a koja se smatraju blokadom računa poreznih obveznika.

U PUFBiH su nam objasnili šta se dešava ako slučaj završi na sudu.

- Ako porezni obveznik nije izmirio porezne obaveze koje je utvrdio PUFBiH po bilo kom osnovu, Porezna uprava donosi rješenje na koje porezni obveznik može izjaviti žalbu po kojoj rješava drugostepeni organ, a u ovom slučaju Federalno ministarstvo finansija.

Ukoliko ovaj organ potvrdi potvrdi rješenje PUFBIH, porezni obveznik u roku od 30 dana ima zakonsku mogućnost da pokrene upravni spor pred nadležnim sudom.

U tom slučaju porezni obveznik može obavljati i dalje svoju djelatnost, s tim što Porezna uprava vrši naplatu duga po rješenju Federalnog ministarstva finansija koje je konačno i izvršno - objasnili su u PUFBiH.

Također, naglasili su da je cilj kontrola koje je izvršila PUFBiH sprečavanje sive ekonomije, otkrivanje rada nacrno, rada bez odobrenja, neevidentiranje prometa, podizanje svijesti obveznika da sami prijavljuju i plaćaju svoje porezne obaveze, porast javnih prihoda i podizanja autoriteta i ugleda Porezne uprave.

VEZANI TEKST - Evo koje državne kompanije u Federaciji BiH duguju najviše poreza

S druge strane, porezni obveznici, poslodavci i ekonomski analitiočari smatraju da bi u doba pandemije koronavirusa i zbog svih ekonomsko-zdravstvenih posljedica koje je izveo PUFBiH možda trebao biti fleksibilniji.

- To se radi u nekim zemljama, jedno vrijeme bilo je i u FBiH. Šta se može činiti? Prije svega, zbog vanredne situacije u društvu i ekononomiji PUFBiH može odgoditi plaćanje poreznim obveznicima. Na taj način država se ne odriče svog novca, a porezni obveznici imaju priliku da kada se oporave da nastave plaćati svoje obaveze. Drugi način je djelimično ili potpuno ukinuti dio ili sve parafiskalne namete kojih ima na hiljade.

I treći način su pregovori, i on se koristio sa velikim dužnicima, koji su pravilu u državnom vlasništvu. No, taj se model nije pokazao kao efikasan, on je partikularan. Sve se vrtjelo u krug pa sada državne firme od pojedinih rudnika do GRAS-a imaju ogromne dugove - objašnjava Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.