open-navfaktor-logo
search
Piše Capital
Koliko su zaradili najveći prodavci automobila u BiH koji često pobjeđuju i na tenderima institucija
Najveći prodavci novih i polovnih automobila u Bosni i Hercegovini, koji najčešće pobjeđuju na tenderima institucija i javnih preduzeća, lani su obrnuli oko 332,1 milion maraka, piše Capital.
24.06.2023. u 12:32
get url
text

VEZANI TEKST - Za službena vozila institucija BiH godišnje se izdvoji od 50 do 100 miliona KM

Najveći prihod i dobit imao je "Porsche BH" iz Sarajeva koji je prihodovao 202,5 miliona KM i zaradio 6,9 miliona KM.

"Porsche" je lani pokvario poslovni rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada su imali dobit od 7,3 miliona maraka i prihod od 182,9 miliona KM.

Dobili tendere MUP-a RS-a, SIPA-e, Predsjedništva BiH

Poslije firme "Porsche" po dobiti slijedi "Autocentar Tomić" koji je prošle godine ostvario prihod od 31,3 miliona maraka, dok im je, dobit bila oko tri miliona maraka.

Ova firma koja je ovlašteni uvoznik BMW vozila gotovo je uduplala zaradu u odnosu na 2021. godinu kada su u plusu bili 1,6 miliona KM, dok su im prihodi iznosili 27,7 miliona maraka.

Ova firma dobila je brojne tendere Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Predsjedništva BiH i drugih, a odnose se uglavnom na servisiranje službenih motocikala i automobila, navodi Capital.

Preduzeće "Kramar" iz Ljubuškog koje je imalo najveći prihod u prošloj godini zaradilo je 2,9 miliona maraka, a zapošljavali su 47 radnika.

Ova firma, čiji je vlasnik Mario Kraljević, je pretprošle godine ostvarila prihode od 36,7 miliona KM, ali su uprkos značajno manjim prihodima ostvarili bolji rezultat nego lani, te im je dobit iznosila 3,6 miliona maraka.

"Kramar" je prethodnih godina nabavljao polovne automobile za općine Oštra Luka, Neum, Zavod za stomatologiju Republike Srpske, kao i za Osnovni sud u Derventi.

"Auto-komerc V.S." iz Banja Luke zaradio je prošle godine 993.775 KM, dok su im prihodi iznosili 10,8 miliona maraka, a zapošljavali su 21 radnika.

Ovo preduzeće u vlasništvu Siniše Vidovića, popravilo je lani poslovni rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada je zaradilo 369.689 KM i prihodovali 8,8 miliona maraka.

VEZANI TEKST - Dodikov kabinet objavio tender: Za predsjednika RS-a se kupuje limuzina s frižiderom, TV-om, masažom

Pomenuta firma pobjeđivala je na brojnim tenderima za servisiranje vozila Vijeća naroda RS-a, Ugostiteljskog servisa Vlade RS-a, Puteva RS-a, a za Hidroelektrane na Vrbasu su nedavno nabavili vozilo vrijedno gotovo 82.000 maraka.

Drugo preduzeće u vlasništvu Siniše Vidovića "Audi centar Banja Luka" imao je lani dobit u iznosu od oko 550 hiljada maraka dok su im prihodi iznosili 6,4 miliona KM.

I ova firma je popravila pretprošlogodišnji rezultat kada su imali zaradu od 442.188 KM i prihodovali su 5,7 miliona maraka.

"Audi centar" je dobijao poslove servisiranja vozila od Republičkog javnog tužilaštva, Republičkog protokola, Vijeća naroda Republike Srpske i drugih institucija.

Auta za Dodika

"Auto kuća Jajčević" iz Banja Luke zaradila je prošle godine 876.608 KM, dok su im prihodi iznosili 11,7 miliona maraka.

Ovo preduzeće je popravilo rezultat od pretprošle godine kada su imali dobit od 639.280 KM i obrnuli 10,4 miliona maraka.

Pomenuta banjalučka firma je nedavno nabavila mercedesa za predsjednika RS-a Milorada Dodika vrijednog više od 300.000 maraka.

"Jajčević" redovno servisira mercedes vozila u vlasništvu Službe predsjednika, Predsjedništva BiH, kao i u drugih državnih institucija.

Iako je preduzeće "Autorad" iz Pelagićeva imalo pozamašne prihode u iznosu od 18,9 miliona KM, bili su u plusu svega 96.599 maraka.

Ovo preduzeće omiljeno je među institucijama u RS-u, te je tako nedavno dobilo ugovor od predsjednika RS-a Milorada Dodika za nabavku tri vozila vrijedan 234.000 KM sa obračunatim porezom.

"Autorad" je dobio dva odvojena ugovora i od "Šuma Srpske" za nabavku jednog vozila vrijedan gotovo 95.000 maraka, dok je drugo vozilo vrijedno oko 63.000 KM.

Dobili su i od MUP-a RS posao nabavke tri vozila za obezbjeđenje štićenih ličnosti vrijedan oko 250.000 maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.