open-navfaktor-logo
search
Uskoro pred Sudom
Komandir PS Cazin optužen da je nezakonito uhapsio muškarca zbog komentara na Facebooku
Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv komandira Policijske stanice Cazin Ljubijankić Saida (51) iz Cazina zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i lažnog prijavljivanja.
19.10.2020. u 15:34
get url
text

Osnovano se sumnja da je Ljubijankić  od 23. aprila do 13. juna 2020. godine u Cazinu, kao komandir Policijske stanice Cazin, nakon što je 23. aprila 2020. godine podnio prijavu protiv K. P. zbog krivičnog djela  ugrožavanja sigurnosti, a zbog pisanja komentara na društvenoj mreži Facebook na tekst obavljen o komandiru Policijske stanice Cazin, prekoračio svoja službena ovlaštenja. 

On je prvo 8. maja 2020. godine, naredio raspisivanje operativne potrage za K. P. s nalogom da se on hapsi bez postojanja zakonskih razloga za lišenje slobode u vidu postojanja osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i pritvorskih razloga, te protivno usmenom nalogu dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Tužilac se, naime, u konsultacijama sa postupajućim istražiteljem očitovao da u predmetnim radnjama nema obilježja krivičnog djela, kao jedini ovlašten subjekt u istrazi da cijeni postojanje obilježja krivičnog djela i rukovodi radnjama ovlaštenih službenih osoba u istrazi, pa su unatoč tome, postupajući po protivpravnom nalogu Policijske stanice Cazin kao rezultatu prekoračenih ovlaštenja komandira, pripadnici Granične policije BiH 12. juna 2020. godine u 16, na MGP Velika Kladuša uhapsili K. P. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti. 

On je istog dana u 17.20 sati, predat ovlaštenim službenim osobama i protivpravno zadržan do 13. juna 2020. godine do 11 sati. U tom periodu je ispitan od dežurnog istražitelja, te potom i kriminalistički obrađen, a o čemu nije obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Drugom tačkom optužnice Ljubijankiću je stavljeno na teret postojanje osnovane sumnje da je u periodu od 16. juna do 18. juna 2020. godine u Cazinu usmeno naredio da se o događaju sačini izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv K. P. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti koje je navodno počinjeno na njegovu štetu, te da se tako sačinjen izvještaj dostavi njemu na pregled. 

Nakon što je dežurni inspektor tako postupio i sačinio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, on ga je dostavio komadiru Ljubijankiću na upoznavanje.

Izvještaj je s prilozima  23. juna 2020. godine dostavljen Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kanotna na daljnje postupanje, čime je K.P. službeno prijavljen zbog krivičnog djela – ugrožavanje sigurnosti.

- Osnovanost predmetne optužnice potvrđena je opsežnom istragom u kojoj je salušan veći broj svjedoka i prikupljeno nekoliko desetina materijalnih dokaza. U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Općinskim sudom u Cazinu - saopćilo je Tužilaštvo USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.