open-navfaktor-logo
search
Politika SNSD-a
Kome nije u interesu osnivanje berze električne energije države BiH?
Bosna i Hercegovina je jedina država u Evropi koja nema berzu električne energije.
25.01.2024. u 07:51
get url
text

VEZANI TEKST - Elektroprivreda RS-a pristupila crnogorskoj berzi električne energije

Osnivanje berze donijelo bi brojne pogodnosti svim akterima kada je u pitanju proizvodnja i plasman električne energije. Dovelo bi do poticaja za nezavisne proizvođače i njihove konkurentnosti, što bi u zbiru značilo i jačanje tržišta. I građani bi, ne odmah, ali u budućnosti svakako, imali koristi. U čemu je onda problem?

- Razlog je inertnost politčkih faktora, njihovo nerazumijevanje potrebe za berzom električne energije. Bosne i Hercegovina ima viškove struje koje bi mogla ponuditi na domaćoj berzi.

Ona se može osnovati i uz ovu zakonsku regulativu, ali Državna regulatorna agencija za električnu energiju - DERK smatra da to nije precizirano u važećim dokumentima.

Nigdje ne piše da je zabranjeno, no ako treba novi zakon, zašto se ne donose. Za pretpostaviti bi da uslijedila politička trgovina, što je dugogodišnja praksa u BiH - kaže za Faktor Edhem Bičakčić, nekadašnji premijer FBiH i direktor Elektroprivrede BiH.

Značajan, ako ne i najvažniji utjecaj u smislu formiranje berze električne energije u BiH imalo bi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na čijem čelu je Staša Košarac, odani kadar Milorada Dodika.

S obzirom da se Dodikova politika zasniva na pokušaju obesmišljavanja BiH, a koju vjerno prati ministar Košarac, odbijajući osnivanje bilo kakvih institucija na nivou države, jasno je da će SNSD-ovi kadrovi biti kategorično protiv i pomisli na osnivanje državne berze električne energije.

VEZANI TEKST - Košarac ponovo lobira za Otvoreni Balkan i izvoz vina, šta o tome kažu poslodavci i poljoprivrednici u FBiH

Košarac godinama lobira za Otvoreni Balkan jer je to interes Beograda i Aleksandra Vučića a ne BiH, odbija uvesti prelevmane za uvoz mlijeka iz Srbije, protivi se osnivanju poljoprivredne organizacije pri Vijeću ministara iako bi to omogućilo lakše pristupanje fondovima Evropske unije...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.