open-navfaktor-logo
search
Važan korak
Komisija za vanjske poslove turskog parlamenta odobrila kandidaturu Švedske za prijem u NATO
Komisija za vanjske poslove turskog parlamenta odobrila je u utorak kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u kao ključni korak ka proširenju zapadnog bloka nakon 19 mjeseci odlaganja u kojima je Ankara tražila od Stokholma ustupke vezane za sigurnost, prenosi Reuters.
27.12.2023. u 07:45
get url
text

Komisija, koju kontrolira vladajuća stranka AK predsjednika Tayyipa Erdogana, glasala je za podršku kandidaturi - koju je Švedska podnijela prošle godine suočena s invazijom Rusije na Ukrajinu - nakon otprilike četiri sata debate, uključujući razgovore o drugim pitanjima. Komisija je odložila glasanje o kandidaturi nakon prethodne debate 16. novembra.

Sljedeći korak je glasanje u generalnoj skupštini parlamenta, gdje Erdoganova stranka također ima većinu. Također se očekuje da će on biti usvojen na glasanju koje bi moglo biti održano u roku od nekoliko sedmica. Erdogan bi ga potom potpisao kao zakon, zaključivši proces koji je frustrirao neke od saveznika Ankare i testirao njene zapadne veze.

Šef Komisije Fuat Oktay umanjio je očekivanja za brzo glasanje u generalnoj skupštini, rekavši novinarima u parlamentu da će predsjednik parlamenta odlučiti o vremenu.

- Odluka da se to podnese na generalnu skupštinu je sada donesena, ali to ne treba tumačiti kao (znak) da će istom brzinom proći i na generalnoj skupštini. Toga nema - rekao je Oktay. Parlament je početkom januara zakazao dvosedmičnu pauzu.

Erdoganova AK partija, njeni nacionalistički saveznici MHP i glavna opoziciona CHP glasali su za ratifikaciju, dok su mala islamistička partija Blaženstvo i desničarska nacionalistička partija Iyi glasale protiv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.