open-navfaktor-logo
search
Australija
Kompanija greškom prebacila milione dolara na račun jedne žene, primijetili nakon sedam mjeseci, ali...
Platforma za trgovinu kriptovalutama Crypto.com je slučajno prebacila 10,5 miliona dolara jednoj ženi iz Australije prilikom obrade povrata 100 dolara i nije primijetila svoju grešku sedam mjeseci.
31.08.2022. u 17:30
get url
text

Kompanija je otkrila da je slučajno prenijela bogatstvo na ženu iz Melburna, Thevamanogari Manivel, u decembru 2021., sedam mjeseci nakon što su napravili ovu grešku, piše The Guardian.

Crypto.com, koji posluje kao Foris GFS u Australiji, isplatio je 10,5 miliona dolara umjesto povrata 100 dolara nakon što je Manivelov broj računa slučajno unijet u polje za iznos plaćanja.

Kompanija je ove godine pokrenula sudski postupak na vrhovnom sudu Viktorije, a u februaru je odobreno zamrzavanje računa Manivelove u Commonwealth banci. međutim, većina novca prebačena je bila na druge račune, koji su kasnije zamrznuti.

Sud je imao priliku čuti da je 1,35 miliona dolara iskorišteno za kupovinu kuće s četiri spavaće sobe u Craigieburnu na sjeveru Melburna u februaru, a vlasništvo nad imovinom je potom prenijeto na sestru gospođe Manivel, koja se zove Thilagavathy Gangadory i živi u Maleziji.

Pokušaji kompanije da sestri uruči naredbe o zamrzavanju su bili neuspješni jer nikada nije odgovorila na e-mailove advokata Crypto.com. Jedina komunikacija koja je dostavljena sudu bio je odgovor putem e-pošte advokatima gospođe Manivel u kojem se kaže "primio, hvala". Advokati su obavijestili su Crypto.com da sestra "traži pravni savjet".

Kao rezultat toga, kompaniji Crypto.com je dosuđena presuda kako bi se sestra, Thilagavathy Gangadory, primorala da proda imovinu što je prije moguće, s tim da novac ide na Crypto.com, kao i kamata u iznosu od 27.369 dolara i troškovi.

Crypto.com je odbio da komentariše slučaj dok je pred sudom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.