open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Komšić, Cvijanović i Bećirović glasaju o imenovanju Krišto, da li će biti razmatrana i tri Dodikova projekta
Vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj bi se trebalo razmatrati i imenovanje kandidatkinje HDZ-a BiH Borjane Krišto za mandatarku novog saziva Vijeća ministara BiH zakazana je za sutra u 16 sati. 
21.12.2022. u 14:38
get url
text

Prema informacijama Faktora, i dalje stoji zahtjev Željka Komšića da Krišto dođe na sjednicu te obrazloži svoj program rada, prvenstveno dio koji se odnosi na NATO integracije.

Već je najavljeno preko portala bliskih HDZ-u da će Krišto ignorirati Komšićev zahtjev, ne samo zato što dosadašnji kandidati za mandatare nisu dolazili u Predsjedništvo BiH da obrazlažu svoj program rada, već prevenstveno zbog činjenice da bi time, a što HDZ i Dragan Čović ne žele nikako, dala legitimitet Komšiću kojeg ne priznaju za člana kolektivnog šefa države iz reda hrvatskog naroda.

To znači da će Komšić biti protiv, a Bećirović je u svom današnjem saopćenju za javnost potvrdio indirektno da će podržati imenovanje Krišto.

- Kada je riječ o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, treba reći da to pitanje nije nikakva novina u političkom životu Bosne i Hercegovine. Dakle, 2022. godine ne izmišljamo "toplu vodu" u pogledu imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Imenovanje će se obaviti u skladu s Ustavom BiH, Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovnikom Predsjedništva BiH. Uzgred rečeno, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je i prije Općih izbora 2022. javno rekao da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 2022. godine pripada HDZ-u. To su činjenice koje se ne mogu sakriti niti sada izokretati – poručio je Bećirović.

Prema informacijama Faktora, Cvijanović je prema instrukcijama stranačkog šefa Milorada Dodika planirala da već na prvoj sjednici održanoj 30. novembra na dnevni red stavi tri projekta koja su bitna za RS i Srbiju, a to su gasovod iz Srbije za ruski gas, gradnja aerodroma u Trebinju (investicija Srbije) i gradnja HE Buk Bijela na Drini (investicija Srbije i RS-a).

Njen kabinet pripremio je ekspresno materijale, ali je Bećirović uspio tada da diplomatskim manevrom to spriječi, kako prva sjednica ne bi bila osuđena na propast.  

U vrijeme pisanja ovog teksta, kabineti nisu imali informaciju da li će na sutrašnjoj sjednici naći se i HE Buk Bijela, aerodrom Trebinje i gasovod iz Srbije.

S obzirom na sve dosadašnje Dodikove izjave, ova tri projekta odredit će budućnost koalicije "Osmorke", SNSD-a i HDZ-a BiH, jer samo politički laici mogu vjerovati da će lider SNSD-a ući u Vijeće ministara BiH i u bilo kakve dalje raspodjele izbornog plijena prije nego na probu stavi Bećirovića.

HE Buk Bijela je projekat entiteta RS i Srbije, a ne države BiH, a naknadno je i Ustavni sud BiH donio odluku da entitet ne može davati koncesije. Tu svakako ne treba zaboraviti ni to da naša država nema sporazum o granici sa Srbijom.

Također, nije riješeno ni pitanje državne imovine u šta spadaju i vode, a o tome se odredio i OHR.

- Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da se vode kao javna dobra smatraju državnom imovinom, a da to, kao i u slučaju susjednih i drugih država, uključuje i kopnene vode, te da bi odluke u vezi sa državnom imovinom trebale da se donose na nivou države BiH, s obzirom da država BiH ima isključivu nadležnost za odlučivanje o statusu državne imovine - tumače i u OHR-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.