open-navfaktor-logo
search
Predložila zakon
Kongresmenka Ilhan Omar traži imenovanje specijalnog predstavnika za borbu protiv islamofobije
Prva muslimanka zastupnica u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Ilhan Omar predstavila je prijedlog zakona koji američku administraciju poziva na imenovanje specijalnog visokog predstavnika koji bi trebao istraživati slučajeve motivirane islamofobijom.
21.10.2021. u 19:00
get url
text

U prijedlogu zakona zastupnice iz Minnesote ispred Demokratske stranke, llhan Omar i zastupnice Demokrata iz Illionisa Jan Schakowsky, upućen je poziv za imenovanje specijalnog predstavnika za borbu protiv islamofobije koji će raditi pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a.

U prijedlogu je navedeno kako visoki predstavnik treba analizirati islamofobno nasilje i zabilježiti islamofobne aktivnosti u drugim zemljama.

”Vidimo da je islamofobija u porastu u gotovo svim dijelovima svijeta. Vandali u Minnesoti, ispred koje sam izabrana, na Islamskom centru su ispisali poruke mržnje te nacrtali nacističke simbole. Ovakvi slučajevi su zajednički problem SAD-a i svih muslimana u inostranstvu“, napisala je Omar u saopćenju.

Podršku prijedlogu pružile su mnoge demokrate među kojima su zastupnica muslimanka Rashida Tlaib, i kongresmenka iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.