open-navfaktor-logo
search
Ljekari otkrili
Koronavirus na pluća djeluje kao kombinacija SARS-a i AIDS-a i može ih trajno oštetiti
Smrtonosna bolest koju uzrokuje koronavirus (Covid-19) djeluje na čovjeka "poput kombinacije SARS-a i AIDS-a" te može uzrokovati "nepovratno" oštećenje pluća, čak i ako se pacijent oporavi.
09.03.2020. u 08:09
get url
text

Do ove spoznaje došli su kineski ljekari nakon obdukcije tijela žrtava ove zaraze.

O ovom otkriću izvijestio je u danas Global Times glasnik Komunističke partije Kine, nakon što je ranije tokom ove sedmice rad ljekara iz Wuhana objavljen u časopisu za sudsku medicinu, postao viralan na kineskim društvenim medijima, prenosi news.com.au.

- Utjecaj virusa Covid-19 na ljudsko tijelo sličan je kombinaciji SARS-a i AIDS-a jer oštećuje pluća i imunološki istem - rekao je Peng Zhiyong, direktor intenzivne njege bolnice Zhongnan sa Univerziteta Wuhan za Global Times.

Peng je komentirao rad Liu Lianga, stručnjaka sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huazhong, čiji je tim 24. februara obavio devet obdukcija bolesnika s koronavirusom.

- Na temelju rezultata, mislim da je najvažnije poduzeti mjere u ranoj fazi bolesti kako bi se zaštitila pluća pacijenata od nepovratne fibroze - rekao je Peng.

Plućna fibroza uključuje trajno stvaranje ožiljaka u plućima, što može dovesti do smrti pacijenta.

Prema Global Timesu, u časopisu se navodi da je 85-godišnji pacijent nad kojim je provedena obdukcija pokazao slične patološke promjene kao one koje su prouzrokovali SARS i MERS.

U radu kineskih naučnika nije navedeno da će svi bolesnici zaraženi koronavirusom trpjeti trajnu fibrozu.

U drugoj studiji objavljenoj u Kini istraživači su sugerirali da je nakon što je Covid-19 prešao na ljude prvobitni soj evoluirao u drugi tip i oba danas kruže svijetom.

Više od 95.000 slučajeva ove bolesti potvrđeno je širom svijeta, a više od 3.000 ljudi je umrlo. U Hrvatskoj je za sada zabilježeno 11 slučajeva zaraze koronavirusom bez smrtnih ishoda.

Sa stavom kineskih naučnika slaže se Dena Greyson, stručnjakinja za pandemijske prijetnje, koja se oglasila na Twitteru te je potvrdila da je izvor istraživanja pouzdan.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.