open-navfaktor-logo
search
GSS FBiH
Kovačević: Dvije djevojčice spašene večeras iz ruševina u Hatayu
Dvije djevojčice spašene su večeras ispod ruševina na jednoj lokaciji u porušenom Hatayu u Turskoj i preuzele su ih medicinske ekipe.  
12.02.2023. u 19:35
get url
text

Djevojčice izgledaju dehidrirano, ali jedan od spasilaca u Hatayu, Senad Kovačević iz Gorske službe spasavanja Federacije BiH, koji je Feni i javio o njihovom pronalasku, nada se da će one biti dobro. Ovaj hrabri čovjek raduje se spašavanju svakog ljudskog bića, što osjeti bilo ko ako makar i telefonom razgovara s njim u tim trenucima.

Djevojčice su jedan od više primjera čudesnog preživljavanja u nemogućim uslovima, pod višeslojnim ruševinama, više dana nakon što je stihija pogodila njihov grad.

Kovačević demantuje da u Hatayu ima sukoba u aktuelnoj katastrofičnoj situaciji jer, kaže, bio je u prilici da obiđe širi teren i uvjeri se da od navodnih sukoba nema ništa.

Timovi iz više zemalja ispoljavaju veliku složnost i zajedništvo u nastojanju da što više ljudskih života bude spašeno, rekao je, navodeći primjere zajedničkih trenutaka djelovanja i odmora bosanskohercegovačkog tima s kolegama iz Srbije i drugih zemalja.

Katastrofalni zemljotres pogodio je rano ujutro široki pojas između južne Turske i sjeverozapadne Sirije, a tokom istog dana uslijedio je još jedan gotovo iste jačine uzrokujući smrt i povređivanje velikog broja ljudi te materijalne štete ogromnih razmjera.

Od glavnih udara proteklo je nekoliko dana, ali brojke o smrtno stradalima nažalost i dalje rastu.

Apokaliptične slike ljudskih patnji i do temelja srušenih višespratnica, kao da su bile kule od karata, obilaze svijet od ponedjeljka.

Hatay je jedna od turskih provincija najteže pogođenih ovom katastrofom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.