open-navfaktor-logo
search
Nije održivo
Kreator vakcine protiv COVID-19: Ne možemo vakcinisati planetu svakih šest mjeseci
Andrew Pollard, jedan od kreatora vakcine Oxford AstraZeneca protiv COVID-19, rekao je da davanje dopunskih vakcina, takozvanih booster, dvaput godišnje nije održivo.
04.01.2022. u 13:51
get url
text
Andrew Pollard
Andrew Pollard

- Ne možemo vakcinisati planetu svakih šest mjeseci - kazao je Pollard za britanski The Telegraph u intervjuu objavljenom u utorak.

Pollard, koji je također na čelu Zajedničkog odbora za vakcinaciju i imunizaciju Ujedinjenog Kraljevstva (JCVI), naglasio je potrebu "ciljanja na ranjive", umjesto da se daju doze svim starijim od 12 godina, prenosi CNN.

- Potrebno je više podataka da bi se utvrdilo da li će, kada i koliko često onima koji su ranjivi trebati dodatne doze - rekao je Pollard.

Naučnik je doveo u sumnju neophodnost četvrte doze vakcine protiv COVID-19, rekavši da su i ovdje potrebni dodatni dokazi prije nego što kampanje mogu da počnu.

Izrael je već započeo s uvođenjem četvrte doze vakcine, nudeći je svim medicinskim radnicima i osobama starijim od 60 godina od ponedjeljka. Krajem decembra njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je javnom servisu ZDF da će Nijemcima trebati četvrta vakcina protiv COVID-19.

Pollard je u intervjuu govorio i optimistično.

Kazao je da je najgore iza nas i da svijet samo treba preživjeti zimu.

- U jednom trenutku, društvo mora da se otvori. Kada se otvorimo, doći će do perioda sa porastom infekcija, zbog čega zima vjerovatno nije najbolje vrijeme - dodao je.

Pollard je upozorio na opasne posljedice dezinformacija o vakcini, ističući da čak i nenamjerni komentari političara mogu izazvati haos.

- Recimo samo da su komentari u kontinentalnoj Evropi utjecali na ljude u Africi - istakao je Pollard.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.