open-navfaktor-logo
search
Egipat
Kreće preseljenje faraona, prevozit će ih zlatne kočije, mnogi strahuju: "Oživjeli su stare kletve"
Mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica bit će sutra preneseni u veličanstvenoj povorci ulicama Kaira do svog novog odredišta.
02.04.2021. u 09:15
get url
text

Posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice bit će, poredani po starosti, preneseni na odvojenim platformama ukrašenim u drevnom egipatskom stilu u povorci nazvanoj "Zlatna povorka faraona",piše abcnews.

Kontrola temperature

Posmrtni ostaci sele se iz Egipatskog muzeja u središtu Kaira, gdje su boravili desetljećima, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, koji je otvoren 2017. godine na jugu grada.

- Tamo će biti smješteni u „malo modernijim vitrinama - kazala je Salima Ikram, profesorica egiptologije na Američkom Univerzitetu u Kairu.

Prema njenim riječima, kontrola temperature i vlažnosti bit će bolja nego u starom muzeju.

Faraoni i kraljice na put će u zlatnim kočijama, svako u svojoj.

Svaka kočija imat će amortizere kako bi što sigurnije prešla četrdesetak minuta dug put kroz Kairo.

Sekenenre Tao II, nazvan Hrabri, koji je vladao južnim Egiptom otprilike 1.600 godina prije nove ere, bit će u prvoj kočiji, dok će na začelju biti Ramzes IX, koji je vladao u 12. stoljeću prije nove ere.

Ramzes II i kraljica Hatšepsut također će biti u povorci.

Povorka će početi u 18 sati po mjesnom vremenu u subotu i imat će veliko osiguranje. Bit će popraćena muzikom i nastupima egipatskih umjetnika, a sve će uživo prenositi državna televizija.

Većina od 22 mumije bile su izložene od početka 20. stoljeća u Egipatskom muzeju na Trgu Tahrir.

Od 1950-ih izložene su u maloj sobi, jedna pored druge, bez oznaka s objašnjenjima.

Prije selidbe mumije će biti stavljene u posebne kontejnere s dušikom, u uvjete slične onima u njihovim izložbenim vitrinama.

U svom novom domu bit će izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a u nekim slučajevima i kipa, u okruženju koje podsjeća na podzemne kraljevske grobnice.

Izlošci će imati kratke oznake s biografijom vladara i u nekim slučajevima kopijama CT snimki.

- Mumije će prvi put biti izložene na lijep način, u obrazovne svrhe - rekao je egiptolog Zahi Hawass.

Sablastan izgled mumija desetljećima je odbijao mnoge posjetitelje.

Među najistaknutijima je princeza Margaret, sestra britanske kraljice Elizabete II.

Nikada neću zaboraviti kada sam odveo Margaret u muzej. U galeriji je bila mumija Ramzesa II... Zatvorila je oči i pobjegla, nije mogla podnijeti šta je vidjela - rekao je Hawass, bivši ministar za antikvitete.

Faraonova kletva

U mjesecima koji slijede Egipat bi trebao otvoriti još jedan muzej, Veliki egipatski muzej, nedaleko od piramida u Gizi.

U njemu će se također nalaziti faraonske kolekcije, uključujući mumificirane ostatke Tutankamona.

Otkrivena 1922, grobnica mladoga vladara koji je nakratko preuzeo prijestolje u 14. stoljeću prije nove ere, skrivala je blago, uključujući zlato i bjelokost.

Tzv. "kletva faraona" aktualizirala se nakon što je grob otkopan 1922/23.

Glavni finansijer britanskog iskapanja, lord Carnarvon, umro je od sepse nekoliko mjeseci pošto je grob otvoren, a jedan od prvih posjetitelja umro je naglo nedugo potom.

Budući da se parada održava samo nekoliko dana nakon što se u Egiptu dogodilo nekoliko nesreća, neki su na društvenim medijima nagađali da je predstojeća selidba mumija oživjela stare kletve.

U Egiptu se, naime, nedavno dogodila željeznička nesreća s puno mrtvih i povrijeđenih. U Kairu se srušila zgrada, dok je na naslovnicama svjetskih medija dominirala sudbina golemog kontejnerskog broda MV Ever Given koji se nasukao u Suetskom kanalu blokirajući ga gotovo sedam dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.