open-navfaktor-logo
search
Svi na državne jasle
Krediti: Službenici su bankama miliji, Kutle kaže da je Elektroprivreda sigurnija, privatne firme varaju
Oni koji su zaposleni u državnim preduzećima i institucijama u Bosni Hercegovini u odnosu na one koji rade u privatnom sektoru lakše će i brže dobiti bankarski kredit. Zašto?
14.06.2021. u 07:22
get url
text

Događalo se to i ranije, a sada se sve više zaposlenih u privatnom sektoru žali da banke u BiH smatraju da su privatne firme "rizične" pa teško odobravaju kredite zaposlenima u realnom sektoru.

Da li ima diskriminacije u kreditiranju građana koji rade u privatnom i držanom sektoru, pitali smo Berislava Kutlu, direktora Udruženja banaka BiH.

- Banke moraju poštovati kriterije sigurnosti. Zbog toga se za kredit isto traži uposlenicima u privatnoj i društvenoj firmi. Ako se radi o državnoj firmi (recimo Elektroprivredi) veća je sigurnost da će zaposleni imati plaću. U privatnim firmama puno je prevara bilo i pošalju garanciju banci da će zaposleni raditi, a on za mjesec ode u Njemačku i zato banke provjeravaju tražioce kredita iz privatnih firmi i nekada se to učini da banke previše traže. Na kraju u Bosni i Hercegovini imate 23 banke kod kojih možete dobiti kredit i svaka ima svoje vrstu osiguranja, a sve jedva čekaju da neko uzme kredit, a pogotovo stambene kredite koje BiH ima deset puta manje u odnosu na regiju – kaže Kutle.

I država Bosna i Hercegovina dužna je milijarde, a nije "rizična" prilikom dodjele kredita zaposlenim u državnim firmama i agencijama.

- Hajmo pričat priče. Ne pravdam ni jednu banku i ne tvrdim da neka banka nije napravila problem, o tome govorim generalno. Šta koja banka radi kada odobrava ili ne odobrava kredite, ja ne znam – pojašnjava Kutle.

Direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasmin Mahmuzić kazao nam je da ne smije osnov banke biti za odbijanje kredita zaposlenom u privatnoj firmi.

- To bi bila vrlo ružna diskriminirajuća kvalifikacija. Ni jedna banka ne smije to uraditi. Niko ni u jednoj banci ne smije reći: "Ti radiš u privatnoj firmi i nećeš dobiti kredit". U banci će vam obrazložiti zašto ne može neko dobiti kredit. Da je tražilac kredita recimo prezadužen, da nema dovoljno primanja, da hipoteka nije dovoljna za kredit koji traže... Međutim, nedopustivo je da kažu da ne možeš dobiti kredit jer radiš u privatnoj firmi – tvrdi Mahmuzić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.