open-navfaktor-logo
search
Nakon pobune
Kremlj otkrio detalje sporazuma sa šefom Wagnera, seli se u Bjelorusiju
Vođa Wagnera Jevgenij Prigožin preselit će se u Bjelorusiju.
24.06.2023. u 22:21
get url
text

VEZANI TEKST - Wagner zaustavlja pohod na Moskvu, Prigožin objavio audio poruku: Shvatili smo...

Prigožin i njegovi borci neće biti procesuirani zbog pokušaja pobune i on će se preseliti u Bjelorusiju, prenosi SkyNews.

Krivični postupak, pokrenut ovog vikenda, protiv Prigožina bit će obustavljen.

Portparol Dmitrij Peskov otkrio je da će Prigožin, tajkun iz Sankt Peterburga koji je prvotno bogatstvo stekao u ugostiteljstvu, "ići u Bjelorusiju".

Dodao je da Wagnerovi borci neće biti proganjani, uzimajući u obzir njihove napore na frontu ukrajinskog sukoba. Peskov je objasnio da je tim predsjednika Vladimira Putina "uvijek poštovao njihove podvige", objavila je Russia today.

- Onim wagnerovcima koji su odbili da učestvuju u pobuni, a cijele jedinice nisu, bit će dozvoljeno da potpišu ugovore sa ruskim Ministarstvom odbrane, naveo je Peskov.

Izjava dolazi nakon što je ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka potvrdio da je posredovao u dogovoru između Prigožina i Putina o deeskalaciji današnjeg napada.

VEZANI TEKST - Fenomen Prigožin: Ko je šef plaćeničke grupe Wagner

Prigožin je povukao svoje vojnike koji su napredovali prema Moskvi. Ranije je rekao svojim trupama koje idu prema ruskoj prijestolnici da se vrate, rekavši da želi da izbegne prolijevanje ruske krvi.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u dogovoru s Putinom razgovarao je s Prigožinom, piše ruska RIA Novosti pozivajući se na bjelorusku press službu.

Dodaju da je Prigožin prihvatio prijedlog šefa Bjelorusije da zaustavi napredovanje Wagnerove grupe u Rusiji te da se poduzmu daljnji koraci za deeskalaciju napetosti. Lukašenkova press služba, kako tvrde ruski novinari, tvrde da postoji nacrt rješenja situacije koji je prihvatljiv objema stranama te da Wagnerovi borci dobivaju sigurnosne garancije. 

Nakon toga oglasio se i Prigožin. 

- Htjeli su rasformirati PMC Wagner. Krenuli smo 23. juna na Marš pravde. Tokom dana prešli smo 200 km prije nego što smo stigli u Moskvu. Za ovo vrijeme nismo prolili nijednu kap krvi naših boraca. Sada je trenutak kada se krv može proliti. Stoga, shvatajući svu odgovornost za činjenicu da će ruska krv biti prolivena na jednoj od strana, raspoređujemo naše kolone i odlazimo u suprotnom smjeru od terenskih logora prema planu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.