open-navfaktor-logo
search
Susret u Ankari
Kremlj: Sastanak šefova američke i ruske obavještajne službe održan na zahtjev SAD-a
Sastanak šefova američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i ruske vanjske obavještajne službe održan je u Ankari, glavnom gradu Turske, na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD), saopštio je Kremlj u ponedjeljak.
14.11.2022. u 19:45
get url
text

- Takvi pregovori su se zaista desili. To je bila inicijativa američke strane - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

Iako Peskov nije otkrio dnevni red sastanka, potvrdio je da se desio sastanak direktora CIA-e Billa Bernsa i ruskog predstavnika Sergeja Nariškina u Ankari.

Ranije tokom dana, zvaničnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, koji je zatražio da ostane anoniman, također je rekao za Anadolu Agency da su kanali komunikacije s Rusijom otvoreni, posebno u pogledu upravljanja rizikom, prvenstveno rizikom od nuklearnog napada i rizicima po stratešku stabilnost.

- U sklopu ovog napora, Bill Burns je danas u Ankari kako bi se sastao sa ruskim obavještajnim kolegom. On ne vodi pregovore bilo koje vrste. On ne razgovara o rješavanju rata u Ukrajini. On samo prenosi poruku o posljedicama upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije i riziku od eskalacije za stratešku stabilnost - rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je dodao da će Burns također razgovarati i o slučajevima "nepravedno" pritvorenih američkih državljana.

- Unaprijed smo obavijestili Ukrajinu o njegovom putovanju. Čvrsto se držimo našeg temeljnog principa: ništa o Ukrajini bez Ukrajine - rekao je.

Mnogi su međunarodnom nivou pohvalili Tursku zbog njene politike ravnoteže prema Rusiji tokom rata u Ukrajini, što je Ankari omogućilo da posreduje u takvim iskoracima kao što je sporazum o isporuci žitna preko Crnog mora ovog ljeta.

Turska se zalaže za prekid vatre u ratu i izražava čvrsto protivljenje bilo kakvoj upotrebi nuklearnog oružja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.