open-navfaktor-logo
search
Skupina aktivista
Krivične prijave zbog djelovanja Wagnera u Srbiji protiv Vulina i ambasadora Rusije
Skupina aktivista podnijela je u četvrtak krivične prijave zbog djelovanja ruske paravojne skupine Wagner i njezinih prisalica u Srbiji, te protiv ambasadora Rusije u Beogradu i šefa srbijanske Bezbjednosne informativne agencije (BIA).
19.01.2023. u 19:28
get url
text

Prijave je podnio čelnik građanske organizacije "Oktobar" beogradski advokat Čedomir Stojković, optužujući skupinu Wagner da regrutuje državljane Srbije za učestvovanje u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Stojković je novinarima rekao da su među prijavljenima i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i šef Bezbjednosne informativne agencije Srbije (BIA) i blizak suradnik srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića, Aleksandar Vulin.

- Razložno sumnjamo da je Vulin kao direktor BIA dao naređenja, direktive i smjernice da se djelovanje Wagnera u Srbiji ne sprječava, da se protuobavještajni rad ne provodi i da je to izravan razlog zašto Rusija ovdje uspješno mobilizira građane Srbije i šalje ih u rat - rekao je novinarima Stojković, javlja Hina.

Navodeći da Bocan-Harčenko uživa diplomatski imunitet, Stojković je ukazao kako on ne može biti krivično procesuiran u Srbiji, sugerirajući da mu treba uskratiti diplomatski imunitet i boravak u Srbiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.