open-navfaktor-logo
search
Farmer se dosjetio
Kućica koja juri livadom zapalila Twitter: "Mislio sam da me više ne mogu iznenaditi"
Snimak koja prikazuje kuću u pokretu dok prolazi ukrajinskim poljima proširila se društvenim mrežama.
07.06.2023. u 16:16
get url
text

Neki su se divili snimci, drugi su je ismijavali, a bilo je i optužbi za ratne zločine zbog toga što međunarodni zakoni zabranjuju maskiranje vojnih objekata i vozila kao civilne infrastrukture, piše Newsweek.

- Mislio sam da me kreativnost Ukrajinaca u kamufliranju više ne može iznenaditi, stoji u opisu Twitter objave koja je prikupila više od dva miliona pregleda.

Brzo se povela rasprava u komentarima, a Newsweek je locirao prvobitnu objavu na Telegram kanalu Ukrcadet koja je objavljena 4. juna i čiji se žig nalazi na snimci.

Daljim istraživanjem utvrđeno je da snimka ne prikazuje kamuflirano vozilo jer je nastala prije ruske invazije na Ukrajinu.

Analiziranjem videozapisa, Newsweek je pronašao izvornu snimku emitiranu na ukrajinskom TV kanalu "34 telekanal" u septembru 2020. godine.

Druge vijesti iz istog razdoblja ukazuju na to da se radi o projektu "kuća na točkovima" koji je pokrenuo farmer Mykola Deka u istočnoj Ukrajini.

Deka je svoj stari "zaporožec" (sovjetski automobil najsličniji "bubi") preuredio u pravi dom s funkcionalnom peći i zidnim ukrasima.

U ostvarenju nauma pomagao mu je brat, motor su sakrili od pogleda, a vozačevo sjedište ugrađeno je u dno automobila.

Bočna ogledala zamijenili su ugrađenim kamerama.

Novinari su pronašli Deku nakon što je Rusija pokrenula invaziju da vide kako se snalazi.

Prema članku Radija Slobodna Evropa, Deka je ostao u Petrykivki u istočnoj Ukrajini i nastavio se baviti umjetnošću unatoč prijetnji od okupacije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.