open-navfaktor-logo
search
Inflacija pogađa građane
Kutle: Povećanje kamate u EU ne bi trebalo utjecati na promjene na bh. tržištu
Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle izjavio je za Fenu da najavljeno povećanje kamate na kredite u EU ne bi trebalo utjecati na promjene na našem tržištu u narednom periodu.
02.06.2022. u 11:19
get url
text

Podsjetio je da je Evropska centralna banka (ECB) najavila promjenu kamatnih stopa u sedmom, odnosno devetom mjesecu ove godine, u visini od 0,5 posto.

- Bolje rečeno, ne bi bilo negativne kamate na depozite u EU. To je malo povećanje u odnosu na inflaciju koja se približava dvocifrenom iznosu na godišnjem nivou. Kažem malo jer kao takvo ne može zaštiti vrijednost novca niti utjecati pozitivno na smanjenje inflacije što bi trebao biti cilj - naveo je Kutle.

Istakao je da dugoročno gledano niska/nulta kamatna stopa na depozite dovodi do njihovog prelijevanja iz banaka u druge oblike vrijednosti, kao što su nekretnine, investicije, zlato i slično.

- To bi moglo dovesti do smanjenja depozita u bankama i potrebe povećanja kamata na njih kako bi banke imale izvore za finansiranje, odnosno kredite - naglasio je Kutle.

Dodao je da bi direktna posljedica smanjenja količine depozita u bankama - smanjenja izvora finansiranja - mogla biti promjena kamata, ali ne naglo i u većem postotku u odnosu na samu promjenu kamate ECB-a. 

- Na građane BiH će najviše negativno utjecati ova inflacija koja smanjuje kupovnu moć i 10 posto godišnje, a primanja ostaju na istom nivou, što znači pad standarda za najmanje toliko - rekao je Kutle.

Smatra da bi bilo pametno "zaštititi se" fiksnom kamatom, s obzirom na to da kamate na kredite nikad nisu bile niže i ne može se očekivati njihovo snižavanje.

- Ne bi trebalo čekati 'sutra', to treba učiniti što prije kako bi znali koji anuitet imamo i prema tome slagali budžet - poručio je Kutle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.