open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Ženevi
Lavrov: Rusija nema namjeru napasti Ukrajinu; Blinken: Pred Rusijom su dva puta
Rusija nema namjeru napasti Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države će sljedeće sedmice odgovoriti na naše zahtjeve, rekao je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon današnjeg sastanka s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom.
21.01.2022. u 15:14
get url
text

Lavrov se obratio na konferenciji za novinare nakon sastanka s Blinkenom u Ženevi, čija je glavna tema bila ukrajinska kriza.

Rekao je da je sastanak s Blinkenom bio koristan i otvoren, dodajući da će Sjedinjene Države sljedeće sedmice dati pisani odgovor o sigurnosnim garancijama.

- Blinken mi je više puta rekao da je zadovoljan sastankom i da će im sastanak pomoći da iduće sedmice daju pisani odgovor o sigurnosnim garancijama - rekao je Lavrov te potvrdio da će se ponovno sastati s Blinkenom nakon odgovora na njihovu ponudu iz SAD-a.

- Naše američke kolege pokušale su granično pitanje između Rusije i Ukrajine vratiti u prvi plan i sve ovdje uvjetovati takozvanim zahtjevom za deeskalacijom. Sve to je postala čarolija. Međutim, sastanak smo završili dogovorom da ćemo sljedeće sedmice dati pisane odgovore na naše prijedloge - rekao je Lavrov.

Histerija zapadnih kolega

Na pitanje hoće li Rusija napasti Ukrajinu, Lavrov je rekao:

- Tvrdite da mi namjeravamo napasti Ukrajinu. Više puta smo govorili da to nije u pitanju.

Lavrov je podvukao da nikada nisu službeno prijetili ukrajinskom narodu te dodao:

- Trenutna histerija naših zapadnih kolega nije izazivanje ukrajinske upotrebe sile u Donbasu, već barem prikrivanje linije kijevskog režima da sabotira sporazume iz Minska.

Lavrov je pozvao Sjedinjene Države da utječu na Ukrajinu da provede sporazume iz Minska.

Američki državni sekretar Antony Blinken je, u kontekstu krize u Ukrajini, poručio kako su pred Rusijom dva puta, može birati diplomatiju ili sukob. 

Blinken je, govoreći na konferenciji za novinare u Ženevi nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, poručio kako je cilj Sjedinjenih Američkih Država smanjiti napetost u Ukrajini. 

- Rusija ispred sebe ima dva puta, može birati put diplomatije ili može odabrati sukob - podvukao je Blinken. 

Neslaganja riješiti putem dijaloga

Šef State Departmenta rekao je da će pozicija SAD-a i njihovih saveznika u Evropi biti u korist suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, te dodao:

- Naš je cilj utvrditi hoće li Rusija poduzeti diplomatske ili druge potrebne korake za deeskalaciju napetosti u Ukrajini, želimo naša neslaganja riješiti putem dijaloga.

Podsjetio je da su se u Ženevi sastali američki predsjednik Joe Biden i predsjednik Rusije Vladimir Putin, kao i da su u više navrata razgovarali putem video konferencije. 

- Ako dođemo do zaključka i ruska strana odluči da je najbolji način za rješavanje problema nastavak pregovora, apsolutno smo spremni za nastavak razgovora - naveo je Blinken te dodao:

- Spremni smo odgovoriti na zabrinutost Rusije ali isto tako želimo da Rusija razumije našu zabrinutost.

Blinken je tokom obraćanja u više navrata ponovio da će u slučaju ruske invazije na Ukrajinu oštro reagovati zajedno sa saveznicima. 

- Ako bilo koje od ruskih snaga pređu ukrajinsku granicu, to je invazija. Zajedno s našim saveznicima odgovorit ćemo brzo, snažno i zajednički - zaključio je Blinken. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.