open-navfaktor-logo
search
Optužen za prevaru
Lažnom konzulu Žepčanka za zaposlenje i smještaj u Njemačkoj platila 3.500 KM
Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Harisa Kafedžića (54) iz Zavidovića, kojom ga tereti da je, uz pomoć još jedne osobe, prevario Z. Dž. iz Žepča za oko 3.500 KM, lažno joj se predstavljajući kao konzul Ambasade Njemačke u BiH. 
06.03.2023. u 12:55
get url
text

Optužnicu, kojom se Kafedžić tereti za krivično djelo prevara, potvrdio je Općinski sud u Žepču.

Prema navodima iz optužnice, Kafedžić je 12. septembra 2021. godine na području Žepča u dogovoru sa H. A. doveo u zabludu oštećenu Z. Dž., tako što ju je kontaktirao preko Whatsupa i slagao joj da poznaje konzula Ambasade Njemačke u Sarajevu. Kazao je da joj može pomoći da dobije radnu dozvolu i zaposlenje u toj zemlji. Također je rekao da joj može osigurati smještaj za nju i maloljetnu kćerku i roditelje.

- Nakon toga oštećena se našla sa H. A. na benzinskoj pumpi Sliško Žepče, a potom su oboje otišli do restorana Kalifornija, gdje ih je čekao Kafedžić koji se žrtvi predstavio kao njemački konzul - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Kafedžić tada oštećenoj zakazao termin za razgovor o radnoj dozvoli, a ona mu je predala 1.000 KM, ličnu dokumentaciju kao i lične podatke za pristup njenoj elektronskoj pošti.

- Nakon toga je putem e-maila iz ambasade Njemačke oštećena obaviještena da je storniran termin za razgovor koji je ranije zakazala i ujedno zatražen novi termin, ali za drugo zanimanje. Ona je nakon toga ponovo kontaktirala H. A. i obavijestila ga o tome, te se ponovo na osnovu njegovih uputstava 16. septembra 2021. sastala sa H. A. i Kafedžićem na parkingu ispred restorana Kalifornija u Žepču. Ona je H. A. predala 750 eura za prijevod dokumentacije na njemački jezik i osiguranje stana u Njemačkoj, kao i ličnu dokumentaciju njenih roditelja - stoji u optužnici.

Dalje se navodi da je oštećena putem e-maila vidjela da joj je ponovo zakazan termin za razgovor i o tome obavijestila H. A., koji je tražio da im donese još 1.000 KM za obnavljanje termina, što je ona i učinila dva dana poslije.

Osumnjičeni Kafedžić je nakon ove prevare bio u bjekstvu i za njim je bila raspisana potjernica na osnovu koje je uhapšen 28. januara, nakon čega mu je određen pritvor.

Njegov saučesnik, prema podacima dobijenim od Granične policije BiH, 26. decembra 2021. godine napustio je BiH i od tada je nedostupan organima gonjenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.