open-navfaktor-logo
search
Zbog rata u Ukrajini
Lideri savezničkih zemalja se složili: Uvodimo nove sankcije Rusiji
Lideri savezničkih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), Kanadu i Evropsku uniju (EU), u utorak su se složili da uvedu nove sankcije Rusiji, u momentima dok se neprijateljstva u Ukrajini nastavljaju, objavila je italijanska vlada, a prenosi Anadolija.
19.04.2022. u 22:46
get url
text

- Izražen je široki konsenzus o potrebi jačanja pritiska na Kremlj, uključujući usvajanje daljih sankcija, te da se poveća međunarodna izolacija Moskve - navodi se u saopćenju ureda premijera Italije Maria Draghija nakon videokonferencije između svjetskih lidera.

- Lideri su naglasili snažnu zabrinutost zbog nastavka neprijateljstava u Ukrajini te potrebu za prekidom vatre što je prije moguće kako bi se okončale patnje stanovništva - dodaje se u saopćenju.

Još se navodi "da su lideri savezničkih zemalja također potvrdili važnost bliske koordinacije u kontekstu podrške Ukrajini u svim aspektima, posebno doprinosom budžetu Kijeva".

Također je potvrđena zajednička opredijeljenost za diversifikaciju izvora energije kako bi se smanjila ovisnost o ruskim energentima.

Videokonferenciji su prisustvovali američki predsjednik Joe Biden, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, britanski premijer Boris Johnson, premijer Kanade Justin Trudeau, japanski premijer Fumio Kishida, predsjednik Poljske Andrzej Duda, predsjednik Rumunije Klaus Iohannis, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.