open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Lukač o istrazi ubistava Ostojića, Dragičevića, Krunića, Koprene
Lukač najavio nova hapšenja u istrazi ubistva Damira Ostojića, te naveo da postoje neka nova saznanja" u slučaju Dragičević. Dotakao se i "nesvakidašnjeg ponašanja tužilaštva" kad je u pitanju ubistvo Bojana Koprene 
11.06.2019. u 16:18
get url
text

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač kazao je danas da će, kada je u pitanju ubistvo Banjalučanina Damira Ostojića i pokušaj ubistva njegove supruge Sandre Jošić, uskoro uslijediti nova hapšenja.

- Kroz istragu su se otvorila saznanja koja upućuju i na mogućnost samog izvršioca ovog krivičnog djela. Dok ne bude podnesen izvještaj tužilaštvu, ne mogu da pričam detalje. Nadam se da ćemo u potpunosti rasvijetliti to krivično djelo, čak i same izvršioce – istakao je Lukač.

Podsjećamo, pojedini mediji jučer su objavili informaciju dobijenu navodno od izvora iz istrage, a prema kojoj je Srećko Trifković sa Pala, koji se dovodi u vezu s ovim slučajem, "propjevao" tokom saslušanja u Tužilaštvu RS-a i navodno odao nalogodavce i ubice u ovom slučaju.

To je najoštrije demantirala njegova advokatica Tatjana Savić, koja je kazala da "Trifković niti je rekao ko su ubice, a ni nalogodavci ubistva iz prostog razloga što on to ne zna".

- Ne znam ko je i sa kojim ciljem pustio takve dezinformacije, ali zamislite sad situaciju da njega neko dok je u KPZ-u u pritvoru proglasi  "drukerom" - kazala je za Faktor Savić. 

Lukač se dotakao i istrage ubistva Davida Dragičevića (21), za koju je kazao da se vodi duže vremena, te da "postoje neka nova saznanja".

- Ostavljam to tužilaštvu da iznese onda kada smatraju da bude trebalo, te da preduzmu mjere i radnje da se to u potpunosti razotkrije. MUP RS-a stoji na raspolaganju da uradimo sve što od nas budu tražili – kazao je.

Govoreći o ubistvu banjalučkog preduzetnika Slaviše Krunića, Lukač je kazao da se na ovom slučaju sarađuje i sa MUP-om Srbije, ali da istraga nije okončana.

- Ako očekujete da vam u ovom trenutku kažem ko su nalogodavci, da li oni postoje i koji je motiv, to ne mogu da uradim. Istraga nije u potpunosti završena. I danas je jedna osoba privedena, a obavili smo i više pretresa, da bismo prikupili određene materijalne dokaze koji će nam poslužiti u rasvjetljavanju ovog slučaja u potpunosti. Vidjet ćemo dokle će to da ide i koliko ćemo u potpunosti uspjeti da rasvijetlimo ovaj slučaj brutalnog ubistva – rekao je Lukač.

Naglasio je da su nađeni telefoni koji će poslužiti kao dokaz ili trag za daljnji rad u ovom predmetu.

Ministar je danas govorio i o istrazi ubistva Bojana Koprene na Manjači u junu 2014. godine.

On je naglasio da u ovom slučaju postoji "nesvakidašnji odnos tužilaštva".

- MUP RS-a je duže radio na ovome i imamo izvršioce i svjedoka koji je vidio ubistvo. Kada smo priveli izvršioce, i kada je svjedok koji je bio prisutan dao iskaz, tužilaštvo nije htjelo da sasluša osumnjičene. Nakon 24 sata policija je morala da ih pusti – dodao je Lukač.

Uprkos tome, policija je nastavila da radi i prikuplja dokaze, ali je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka sada donijelo odluku da obustavlja istragu.

- Nikako mi nije jasno da oni sada okreću situaciju u potpuno drugu stranu i optužuju naše inspektore koji su radili na istrazi ubistva, za iznuđivanje iskaza. Sada se traži da MUP RS-a postroji svoje inspektore i dovedu osumnjičenog za ubistvo, koji bi trebao da prepozna inspektora koji ga je navodno ošamario ili ne znam više šta. Ovo je stvarno nevjerovatno – rekao je Lukač.

Podvukao je da MUP RS-a ima dobru saradnju sa svim tužilaštvima u tom entitetu.

- Ni sa kim nemamo ni približno ovako probleme kao sa tužilaštvom u Banjoj Luci ili pojedinim tužiocima koji tamo rade. Da li je ovdje došlo do nekih ličnih motiva ili drugo, ali je očigledno da neće da se analiziraju dokazi koje MUP ima u ovom predmetu – kazao je Lukač.

Komentarišući današnju raspravu u NSRS-u o stanju sigurnosti u tom entitetu, a koja je bila zatvorena za javnost, Lukač je kazao da je to bila konstruktivna rasprava, te podvukao da je sigurnosna situacija u RS-u "zadovoljavajuća" po svim aspektima.

- Za pet godina koliko sam ministar, prvi put sam doživio da imamo jednu konstruktivnu raspravu, a ne samo blaćenje i kvalifikacije koje smo mogli da čujemo ranije od opozicije – dodao je Lukač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.