open-navfaktor-logo
search
Sigurnosna prijetnja
Lukašenko: Bjelorusija će isporučiti struju za Černobil, imamo ispravan sovjetski dalekovod
Predsjednik Bjelorusije i najveći saveznik Vladimira Putina Aleksandar Lukašenko izjavio je da je zadužio bjeloruske stručnjake da osiguraju snabdijevanje nuklearne elektrane u Černobilu električnom energijom.
10.03.2022. u 16:07
get url
text

Lukašenko je rekao da je 9. marta uvečer imao telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da ga je obavestio o situaciji u blizini nuklearne elektrane u Černobilu.

Također je dodao da su bjeloruski stručnjaci već poslani u ovu nuklearnu elektranu.

- Ministar energetike je dobio instrukcije da odmah tamo isporuči struju. Imamo dalekovod od sovjetskih vremena, on je očuvan. Mora se odmah obnoviti - kazao je Lukašenko, prenosi The Kyiv Independant.

Prema privremenoj šemi, vjerovatno će biti potrebno da se ovom električnom energijom snabdijeva trafostanica Černobilske elektrane kako bi se osigurala sigurnost stanice u Černobilu u redovnom režimu. Sve opcije se moraju razmotriti.

BelTA također javlja da će Lukašenko boraviti u radnoj posjeti Rusiji - razgovori sa Putinom zakazani su za 11. mart u Moskvi.

Na dnevnom redu su "aktuelna pitanja bilateralnih odnosa, razvoj sindikalne saradnje, ekonomska saradnja pod sankcijama", kao i "situacija u regionu i Ukrajini".

Černobilska nuklearna elektrana je 9. marta ostala bez struje zbog akcija ruskih okupatora. Borbe se nastavljaju, što trenutno onemogućava popravku i vraćanje struje. Bez struje je i grad Slavutič.

Sistemi za praćenje nuklearnog materijala u nuklearnoj elektrani Černobil prestali su da prenose podatke IAEA. Nakon toga, nuklearna elektrana u Černobilu, koja je zbog djelovanja ruskih trupa bila bez struje, priključena je na rezervne dizel generatore, koji će osigurati struju 48 sati.

Kabinet ukrajinskog predsjednika je 10. marta saopćio da je situacija u nuklearnoj elektrani Černobil opasna jer je stanica zbog djelovanja okupatora ostala bez struje, a sada niko ne razumije šta se tamo dešava.

NEC Ukrenergo je saopćio da je spreman da odmah počne sa popravkom černobilskog dalekovoda - čeka ga samo "zeleni koridor".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.